A_BIO_AGRO_950

Chiny otwierają rynek dla amerykańskiej wieprzowiny

12 kwietnia 2010
Władze USA poinformowały, że Chiny wyraziły zgodę  na wznowienie importu amerykańskiej wieprzowiny. Wysyłki tego gatunku mięsa z USA, Kanady i Meksyku do Chin zostały wstrzymane wiosną 2009 w wyniku zagrożenia wirusem nowej grypy A/H1N1 i obaw dotyczących konsumpcji wieprzowiny.
Po naukowym stwierdzeniu braku ryzyka, chińskie władze sanitarno-weterynaryjne zniosły ograniczenia w grudniu 2009, lecz do tej pory trwały ustalenia dotyczące warunków wznowienia importu z USA. Wysyłki wieprzowiny z Kanady zostały dopuszczone dopiero pod koniec lutego br. Przed wprowadzeniem restrykcji, Chiny były siódmym pod względem wielkości rynkiem zbytu dla mięsa wieprzowego z USA o wartości ok. 275 mln USD w 2008.
 


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę