A_BIO_AGRO_950

Chiny otwierają rynek dla amerykańskiej wieprzowiny

12 kwietnia 2010
Władze USA poinformowały, że Chiny wyraziły zgodę  na wznowienie importu amerykańskiej wieprzowiny. Wysyłki tego gatunku mięsa z USA, Kanady i Meksyku do Chin zostały wstrzymane wiosną 2009 w wyniku zagrożenia wirusem nowej grypy A/H1N1 i obaw dotyczących konsumpcji wieprzowiny.
Po naukowym stwierdzeniu braku ryzyka, chińskie władze sanitarno-weterynaryjne zniosły ograniczenia w grudniu 2009, lecz do tej pory trwały ustalenia dotyczące warunków wznowienia importu z USA. Wysyłki wieprzowiny z Kanady zostały dopuszczone dopiero pod koniec lutego br. Przed wprowadzeniem restrykcji, Chiny były siódmym pod względem wielkości rynkiem zbytu dla mięsa wieprzowego z USA o wartości ok. 275 mln USD w 2008.
 


POWIĄZANE

Od kampanii dopłat w 2026 roku wchodzi w życie nowa definicja „aktywnego rolnika...

Rekomendacja zmiany strategii walki z ASF. Afrykański Pomór Świń pozostaje najpo...

W dobie zmian klimatycznych, urbanizacji i rosnącego zapotrzebowania na żywność,...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę