Jak podaje Agra-Europe w ubiegłym tygodniu odbyło się spotkanie przedstawicieli Wielkiej Brytanii i Chin dotyczące rozpoczęcia negocjacji w sprawie otwarcia chińskiego rynku wołowiny i jagnięciny - podał Bank Gospodarki Żywnościowej. Porozumienie jest kolejnym etapem rozwoju stosunków gospodarczych pomiędzy krajami w sektorze czerwonego mięsa - w ubiegłym roku podpisano kontrakt na dostawę brytyjskiej wieprzowiny o wartości do 45 mln funtów.
Chiny są obecnie najszybciej rosnącym rynkiem wołowiny na świecie, przedstawiając ogromne możliwości dla eksporterów. W 2013 r. największymi eksporterami wołowiny do Chin były: Australia, Urugwaj, Nowa Zelandia, Kanada oraz Argentyna.
- Obecnie polscy przedsiębiorcy nie eksportują wołowiny do Państwa Środka. Jednak należy mieć na uwadze, że jest to bardzo perspektywiczny rynek. Analitycy Rabobanku szacują, że import wołowiny w Chinach będzie rósł o 15-20 proc. rocznie w ciągu najbliższych pięciu lat.