Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, największym importerem soi na świecie są Chiny. Ich udział w globalnym imporcie tego surowca w ostatnich 5 sezonach wahał się od 53% do 63% (dane USDA). W analizowanym okresie Chiny importowały od 19% do 25% światowej produkcji soi.
W bieżącym sezonie 2013/2014 pozycja tego kraju jako czołowego importera soi na świecie może się jeszcze umocnić. W październiku br., tj. w pierwszym miesiącu bieżącego sezonu, kraj ten zaimportował 7 mln t surowca ze Stanów Zjednoczonych i Ameryki Południowej. W porównaniu do tego samego okresu przed rokiem przywóz soi do Państwa Środka wzrósł o 1,4 mln t (25%r/r).
Ze względu na spadek tegorocznych zbiorów soi w Chinach do ok. 12 mln t (tj. poziomu najniższego od sezonu 1992/1993), wzrost popytu wewnętrznego oraz zamiary/plany odbudowy zapasów, chiński import soi w bieżącym sezonie 2013/2014 prawdopodobnie będzie wyższy niż w sezonie poprzednim. Oil World prognozuje, że w okresie październik 2013-wrzesień 2014 może on wynieść 69 mln t wobec ok. 60 mln t w sezonie poprzednim.