Od początku bieżącego roku większość chińskich producentów trzody chlewnej boryka się z problemami finansowymi. Spadające od 11 tygodni ceny wieprzowiny wpływają na obniżenie zyskowności sektora. Obecnie notowania żywca są o 9,8 proc. niższe niż przed rokiem, co powoduje straty rzędu 200 yuanów (21,9 euro) na sztuce. Aby zapobiec spadkowi cen, władze chińskie zaplanowały przeprowadzenie skupu interwencyjnego wieprzowiny, ale żadne działania nie zostały jeszcze podjęte.
Niektórzy analitycy twierdzą, że skup interwencyjny oraz subsydiowanie przez państwo hodowli macior mogły wpłynąć na zwiększenie przez rolników produkcji trzody, przekraczającej krajowe zapotrzebowanie. W 2010 r. rząd Chin przeznaczy 2,5 mld CNY (juanów), tj. 368 mln USD na utworzenie 500 pokazowych gospodarstw produkcyjnych trzody chlewnej oraz planuje wydać kolejnych 650 mln CNY (95,5 mln USD) na programy hodowlane.
Dużym problemem dla chińskiego sektora wieprzowiny są obecnie ogniska pryszczycy, obejmujące coraz więcej prowincji kraju. W marcu br. z powodu tej choroby zlikwidowano ponad 10 tys. sztuk trzody.