Jak podaje FAMMU/FAPA, w ostatnich dziesięciu miesiącach Chilijczycy zaimportowali łącznie 110,5 tys. ton mięsa wołowego. To o 2 proc. więcej niż w podobnym okresie roku ubiegłego.
Na wzrost ten w dużej mierze wpłynęły zwiększone dostawy mięsa z Brazylii (wzrost o 120 proc. do 19,6 tys. ton) oraz Urugwaju (wzrost o 56 proc. do 9,3 tys. ton). Import z Paragwaju, największego dostawcy wołowiny do Chile, obniżył się o 2 proc. do 58,3 tys. ton, natomiast dostawy z Argentyny spadły o 49 proc. do 16,5 tys. ton.
Import z Australii zwiększył się aż o 226 proc. do 5,6 tys. ton. W omawianym okresie ceny importowanej wołowiny do Chile kształtowały się na dość wysokim poziomie, wynoszącym średnio 5706 USD/t .