Średniorocznie Chile eksportuje około 60 proc. owoców pochodzących z południowej półkuli. Ponadto kraj ten jest największym światowym eksporterem winogron, jabłek, śliwek oraz jagód oraz drugim co do wielkości eksporterem awokado i trzecim pod względem wolumenu eksportu kiwi i czereśni - podaje FAMMU/FAPA.
W sezonie 2009/2010 Chile odnotowało rekordowy poziom wyeksportowanych owoców. Pomimo ubiegłorocznego, lutowego trzęsienia ziemi w sezonie 2009/2010 kraj ten wyeksportował łącznie ponad 2,46 mln ton świeżych owoców.
Tym samym o przeszło 60 tys. ton przekroczony został poprzedni rekord w eksporcie z sezonu 2006/07. Przede wszystkim w omawianym okresie minionego sezonu wzrostowi uległa sprzedaż jabłek, awokado, pomarańczy cytryn czy jagód.
Najwięcej w sezonie 2009/2010 za granice chilijscy eksporterzy wysłali jabłek - w sumie niecałe 800 tys. ton oraz bardzo zbliżoną wielkość ponad 798 tys. ton winogron stołowych.