FAMMU/FAPA podała, ze w sezonie 2012/2013 (przypomnijmy, iż sezon produkcyjny dla chilijskich jabłek rozpocznie się w styczniu 2013 roku) prognozowana wielkość zbiorów jabłek w Chile to około 1,31 mln ton wobec 1,36 mln ton w poprzednim sezonie. Zdecydowanie w chilijskich zbiorach dominują jabłka tzw. odmian "czerwonych", najwięcej zbiera się corocznie owoców odmiany Red Delicious.
Produkowane są również spore ilości odmiany Granny Smith, ale te owoce kierowane są przede wszystkim na eksport.
Do bezpośredniej konsumpcji na chilijskim rynku trafia corocznie około 200,0 tys. ton jabłek, a na sezon 2012/2013 przewiduje się wielkość około 195,0 tys. ton. Do przetwórstwa omawianym okresie trafi prawdopodobnie około 365,0 tys. ton jabłek, które w tym kraju przetwarzane są głównie w postaci soku jabłkowego. Zdecydowanie najwięcej owoców wysyłane jest poza granice kraju - około 750,0 -800,0 tys. ton co sezon. W bieżącym sezonie 2012/2013 spodziewany wolumen eksportu to około 750,0 tys. ton, czyli o zaledwie 10,0 tys. ton mniej wobec poprzedniego sezonu 2011/2012.
Największym importerem chilijskich jabłek są Stany Zjednoczone oraz Kolumbia. W całym, minionym, 2011 roku USA zakupiły około 91,0 tys. ton, a Kolumbia odpowiednio niecałe71,0 tys. ton. Ponadto spore ilości importuje Holandia, Arabia Saudyjska czy Rosja oraz Tajwan i Ekwador.
W stosunku do wielkość eksportu import jabłek w Chile praktycznie nie jest notowany - w bieżącym sezonie spodziewana wielkość to zaledwie 600 ton.