FAMMU/FAPA podała, że w pierwszych dwóch miesiącach 2013 r. Chilijczycy sprowadzili 21,7 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 60 proc. więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem .
Eksport paragwajskiej wołowiny na rynek chilijski rośnie dość powoli, zwiększają się za to wysyłki tego gatunku mięsa z Brazylii, Argentyny, Urugwaju oraz Stanów Zjednoczonych. W okresie styczeń-luty br. Chilijczycy sprowadzili z Paragwaju około 780 ton mięsa, co stanowiło tylko 3,6 proc. całego importu.
Dla porównania import z Brazylii wzrósł o 110 proc. do 11,5 tys. ton, a z Brazylii zwiększył się o 18 proc. do 4,7 tys. ton. Wzrósł także przywóz tego gatunku mięsa z Urugwaju (o 31 proc.) oraz ze Stanów Zjednoczonych (o 60 proc. do 1,5 tys. ton).
Trzeba zaznaczyć, że zwiększeniu importu wołowiny z USA sprzyja osłabiony dolar amerykański oraz umowa o wolnym handlu między obu krajami, która pomaga w Amerykanom w uzyskaniu przewagi na konkurencją. W omawianym okresie Chilijczycy sprowadzili mniej wołowiny z Australii (spadek o 67 proc. do zaledwie 620 ton).