Jak informuje Łukasz Wróblewski, rzecznik prasowy Krajowej Spółki Cukrowej KSC otrzymała certyfikaty potwierdzające wdrożenie Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności opartego na normach ISO 9001:2000 i ISO 22000:2005. Certyfikaty przyznała Spółce firma TUV Rheinland Polska sp. z o.o.
Zaświadczają one, że KSC wprowadziła i stosuje system zarządzania jakością w zakresie produkcji i sprzedaży cukru białego (spełniający wymagania normy ISO 9001-2000) oraz wprowadziła i stosuje system zarządzania bezpieczeństwem żywności w zakresie produkcji i sprzedaży cukru białego (spełniający wymagania normy ISO 22000:2005).
- Zintegrowany System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Zywności jest pierwszym tego typu systemem wprowadzonym w ramach całej Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Decyzję o rozpoczęciu jego wdrażania podjął w sierpniu 2006 roku Zarząd KSC. Certyfikaty potwierdzające spełnianie jego norm przez "Polski Cukier" są ważne do końca stycznia 2011 r. Funkcjonowanie Systemu będzie sprawdzane corocznie w ramach audytów nadzoru przeprowadzanych przez jednostkę certyfikującą – mówi Łukasz Wróblewski.