Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

27 listopada 2007
Na rynku żywca zmiany niewielkie, ale jeśli już zakłady decydują się na korekty cenników to tylko w dół. Dotyczy to najczęściej firm z Wielkopolski, które w ubiegłym tygodniu podniosły stawki o 10 groszy za kilogram, a teraz wracają do starego poziomu cen. Ale większość ubojni od dwóch tygodni oferuje rolnikom to samo, czyli za kilogram żywca od 2 złotych 80 groszy do 3 złotych 10 groszy.

Nikt nie narzeka na brak surowca dlatego o hodowców nie trzeba zabiegać. Choć zdarzają się i firmy, które dla swoich stałych dostawców trzymają wyższe ceny. Tam cenniki znacznie odbiegają od średniej krajowej. Przetwórcy, liczą na to że hodowcy okażą się lojalni i zostaną przy nich również gdy zacznie się świński dołek, a konkurencja aby podkupić towar zacznie przebijać ich ceną.

W większości firm nawet klasa E wyceniana jest teraz poniżej 4 złotych za kilogram. Nie wszędzie też można liczyć na dodatki.

Ceny prosiąt stabilne. Od 80 złotych za parę na Podlasiu do blisko 300 w Małopolsce.

tuczniki  wg wbc  zł/kg
S 4,00 – 4,50
E 3,90 – 4,40
U 3,70 – 4,20
R 3,50 – 3,88
O 3,00 – 3,68
P 2,80 – 3,43

prosięta   zł/parę
targowiska
woj. podlaskie 80 – 230
woj. pomorskie 90 - 120
woj. lubelskie 90 – 200
woj. mazowieckie 100 – 160
woj. świętokrzyskie 100 – 240
woj. małopolskie 140 – 280

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę