Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny tłuszczów roślinnych będą rosły

8 listopada 2011
W 2011 r. przemysł tłuszczowy po raz kolejny zmniejszy przerób rzepaku, sytuacja finansowa branży może pogorszyć się. Ceny detaliczne tłuszczów roślinnych do połowy 2012 r. będą rosły - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa I Gospodarki Żywnościowej.

Zbiory rzepaku w Polsce w tym roku obniżyły się do 1,9 mln ton czyli o ponad 10 proc. w porównaniu z 2010 r. W związku z tym zakłady tłuszczowe zmniejszą przerób rzepaku i produkcję surowego i rafinowanego oleju rzepakowego. Natomiast zwiększą produkcję margaryn, ze względu na utrzymujący się wysoki popyt eksportowy na tę grupę produktów - informuje IERiGŻ w swoim raporcie.

Wyniki finansowe przemysłu tłuszczowego w I półroczu 2011 r. wyraźnie poprawiły się w porównaniu z I półroczem 2010 r., ale były nadal gorsze niż w całym przemyśle spożywczym. Sektor generował zyski. Wzrosły nakłady inwestycyjne i stopa inwestowania. Wskaźnik bieżącej płynności finansowej wzrósł i ukształtował się powyżej średniej dla całej branży spożywczej.

Natomiast w drugim półroczu tego roku sytuacja finansowa przemysłu tłuszczowego może się pogorszyć, ze względu na przewidywany spadek przetwórstwa rzepaku oraz możliwe pogorszenie relacji cen zbytu produktów do cen zakupu surowców.

W bieżącym sezonie ze względu na dużą przewagę popytu nad podażą rzepaku znacząco wzrosły jego ceny. W III kwartale 2011 r., w którym skupiono ponad 1 mln ton rzepaku (57 proc. zbiorów), przeciętna cena skupu rzepaku wyniosła 1834 zł/t była o 45 proc. wyższa niż przed rokiem.

W celu uzupełnienia krajowej podaży specjaliści przewidują duży wzrost importu rzepaku (o 34 proc.). W skali całego roku, jak i w sezonie 2011/12 deficyt handlu zagranicznego roślinami oleistymi pogłębi się, głównie w wyniku przewidywanego spadku eksportu rzepaku i produktów jego przerobu przy utrzymaniu się relatywnie wysokiego importu oleistych.

W ocenie ekspertów Instytutu, z powodu wysokich cen surowców, ceny detaliczne tłuszczów roślinnych do końca 2011 r., a także w I półroczu 2012 r. będą systematycznie rosnąć. Wzrost ich cen w relacji grudzień do grudnia i rok do roku będzie znacznie większy niż w analogicznych okresach poprzednich.

W konsumpcji tłuszczów roślinnych w 2011 r. i w latach następnych będzie kontynuowany powolny trend wzrostowy. Przewiduje się, iż przy niewielkich zmianach w bezpośrednim ich spożyciu w gospodarstwach domowych, następować będzie dalszy wzrost ich zużycia w przemyśle spożywczym i gastronomii.

W 2011 r. szacuje się, że całkowite spożycie tłuszczów (także zwierzęcych) wyniesie 32,3 kg na osobę i będzie o 0,6 proc. wyższe niż w 2010 r. W strukturze spożycia tłuszczów tłuszcze roślinne stanowią 69 proc., najwięcej margaryn, masła i olejów zjadają renciści i emeryci.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę