Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Owoce i warzywa

5 stycznia 2016
Ceny wiśni skupowanych na koncentrat znowu spadły. Powody są dwa. Po pierwsze gorsza pod koniec sezonu jakość owoców. Po drugie, ilość skupionego już surowca znacznie przekroczyła zapotrzebowanie zakładów. Producenci nie widzą potrzeby produkowania go w dodatkowych ilościach, bo w magazynach wciąż jeszcze mają spore zapasy z ubiegłego roku.

Część zakładów podniosła o 10 groszy ceny skupu wiśni do mrożenia, ale odpowiedni jakościowo surowiec trudno znaleźć. Potwierdziły się czarne scenariusze dramatycznie niskich cen jabłek przemysłowych. W tym tygodniu zakłady kupują surowiec na koncentrat po 19 groszy za kilogram, spółdzielnie po 10 groszy. Ale ten poziom nie utrzyma się długo. Sezon dopiero się rozpoczął, a jabłek ma być wyjątkowo dużo.

Prognozy zbiorów mówią o 2 i pół milionach ton. Ponieważ zakłady skupiły dużo wiśni na koncentrat, to nie będą potrzebować większych ilości jabłek. A to zaowocuje jednym – spadkami cen. Analitycy przewidują, że już w najbliższych dniach zacznie powtarzać się sytuacja z 2006 roku, kiedy jabłka kosztowały 6 – 7 groszy za kilogram.

Ze względu na wyjątkowy urodzaj, w tym roku większość owoców z drzew i krzewów będzie zdecydowanie tańsza. W rekordowym tempie spadają notowania brzoskwiń, śliwek i borówki amerykańskiej. Kilogram borówki w zeszłym roku kosztował 17 złotych, dzisiaj niecałe 10.

Owoce – ceny skupu
zakłady i spółdzielnie ogrodnicze    zł/kg
brzoskwinie            1,60
śliwki    

    do przetwórstwa        0,55
    deserowe             1,00 – 1,20
borówka amerykańska         9,60 – 11,00

Pogoda sprzyja wegetacji warzyw. Bardzo dużo będzie kapusty, groszku, fasolki i marchwi. Rynek zalewają brokuły i papryka. W ciągu lata w uprawie tych dwóch ostatnich warzyw Polska stała się liderem, wyprzedzając największego do tej pory światowego producenta - Hiszpanię. Mimo to, na krociowe zyski nie ma co liczyć.

Warzywa – ceny skupu
zakłady i spółdzielnie ogrodnicze    zł/kg
kalafiory        0,60 – 1,75
brokuły            1,00 – 1,40
papryka            1,60 – 4,00
kapusta            0,40 – 0,90
fasolka szparagowa    0,53 – 0,72
marchew                0,70 – 1,30
groszek zielony        0,75


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę