Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

10 września 2007
Na giełdach towarowych kolejne podwyżki wieprzowiny. Za półtusze pełne chłodzone w klasie E producenci żądają nawet 6, 30 złotych za kilogram, realna cena to 6,10 złotych i tak o 30 groszy wyższa niż w ubiegłym tygodniu. Drożeje też mięso importowane, bo na zachodzie Europy podwyżki są już od 3 tygodni.

Zainteresowanie podstawowymi elementami jeśli w ogóle jest, to najczęściej łopatką z kością i schabem bez kości. Ceny o 10-20 groszy niższe niż krajowego surowca, ale chętnych i tak brakuje. Zakłady bazują na starych zapasach lub zaczynają zmniejszać uboje, bo przy długoterminowych umowach z marketami na promocyjne dostawy, obawiają się, że będą musiały sprzedawać gotowe produkty poniżej kosztów produkcji-informuje Barbara Węgiel z Internetowej Giełdy Towarowej Netbrokers w Krakowie. Na razie nikt nie jest w stanie przewidzieć co będzie w najbliższych tygodniach.

Większe zainteresowanie jest teraz mięsami drobnymi klasy drugiej , podgardlem ze skórą i tłuszczami. Zapasy są na wyczerpaniu. Ceny ofert sprzedaży są jednak dla większości potencjalnych nabywców za wysokie i do transakcji dochodzi wyjątkowo rzadko. Klienci chcieliby kupić towar po cenach sprzed miesiąca czy dwóch, ale to jest już-zdaniem maklerów- nierealne.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę