FAMMU/FAPA podała, że w czerwcu br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 122,5 EUR/100 kg i była o 1,3 proc. wyższa niż w maju i o 5,1 proc. wyższa niż przed rokiem. Wobec przeciętnej z tego samego okresu z lat 2009-13 ceny jaj wzrosły o 5 proc.
W czerwcu jaja podrożały w skali miesiąca w piętnastu państwach członkowskich, w największym stopniu w Holandii i Belgii (+11 proc.), znacząco także na Łotwie (+9 proc.), we Francji i Portugalii (+7 proc.).
W dziesięciu krajach UE ceny jaj obniżyły się, najbardziej w Rumunii (- 8 proc.). W Polsce jaja podrożały wobec maja o 1,6 proc. do 121,4 EUR/100 kg, stanowiąc 99 proc. średniej unijnej. W skali roku ceny polskich jaj były o 5,4 proc. wyższe.
Najwyższe notowania jaj uzyskano tradycyjnie we Włoszech (202 EUR/100 kg), a najniższe tym razem w Rumunii i Bułgarii (88-90 EUR/100 kg). W poprzednich miesiącach najtaniej jaja sprzedawano w Belgii i Holandii.