Biogaz_III Forum 2025

Bułgarska kiełbasa w rejestrach CHNP i CHOG

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podaje, że 22 grudnia kiełbasa „Gornooryahovski Sudzhuk" została wpisana do rejestru produktów chronionych nazw pochodzenia (CHNP) oraz chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG).
"Gornooryahovski Sudzhuk" to spoista, zachowująca długo świeżość, surowa, suszona kiełbasa wytwarzana z naturalnego jelita wypełnianego maszynowo mieloną wołowiną. Przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia. Kiełbasa posiada charakterystyczny, przyjemny posmak, jest dobrze przyprawiona, umiarkowanie słona i pozbawiona obcego smaku. Kiełbasa posiada charakterystyczny zapach, a wyraziste nuty odzwierciedlają charakterystyczną mieszankę przypraw ziołowych (zawierającą czarny pieprz, kminek i cząber). Produkcja kiełbas „Gornooryahovski Sudzhuk" odbywa się w warunkach typowych dla obszaru Gorna Orjachowica, leżącego w północnej Bułgarii, i wykorzystuje tradycyjne umiejętności miejscowej ludności.



POWIĄZANE

Raport zrównoważonego rozwoju firmy Tetra Pak za rok 2024 potwierdza redukcję em...

Związek Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) pozytywnie ocenia rezultaty polskiej p...

O przyszłości młodych rolników w Europie i Azji na konferencji FAO w Budapeszcie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę