OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Bułgarska kiełbasa w rejestrach CHNP i CHOG

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podaje, że 22 grudnia kiełbasa „Gornooryahovski Sudzhuk" została wpisana do rejestru produktów chronionych nazw pochodzenia (CHNP) oraz chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG).
"Gornooryahovski Sudzhuk" to spoista, zachowująca długo świeżość, surowa, suszona kiełbasa wytwarzana z naturalnego jelita wypełnianego maszynowo mieloną wołowiną. Przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia. Kiełbasa posiada charakterystyczny, przyjemny posmak, jest dobrze przyprawiona, umiarkowanie słona i pozbawiona obcego smaku. Kiełbasa posiada charakterystyczny zapach, a wyraziste nuty odzwierciedlają charakterystyczną mieszankę przypraw ziołowych (zawierającą czarny pieprz, kminek i cząber). Produkcja kiełbas „Gornooryahovski Sudzhuk" odbywa się w warunkach typowych dla obszaru Gorna Orjachowica, leżącego w północnej Bułgarii, i wykorzystuje tradycyjne umiejętności miejscowej ludności.



POWIĄZANE

Optymistycznych perspektyw dla polskiego handlu wciąż nie widać, wynika z Barome...

Ponad połowa (53%) opiekunów zwierząt w Polsce przyznaje, że w sytuacjach streso...

Poczta Polska uruchomiła niezwykłą pasiekę - z ulami wykonanymi z materiałów poc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę