Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Bułgarska kiełbasa w rejestrach CHNP i CHOG

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podaje, że 22 grudnia kiełbasa „Gornooryahovski Sudzhuk" została wpisana do rejestru produktów chronionych nazw pochodzenia (CHNP) oraz chronionych oznaczeń geograficznych (CHOG).
"Gornooryahovski Sudzhuk" to spoista, zachowująca długo świeżość, surowa, suszona kiełbasa wytwarzana z naturalnego jelita wypełnianego maszynowo mieloną wołowiną. Przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia. Kiełbasa posiada charakterystyczny, przyjemny posmak, jest dobrze przyprawiona, umiarkowanie słona i pozbawiona obcego smaku. Kiełbasa posiada charakterystyczny zapach, a wyraziste nuty odzwierciedlają charakterystyczną mieszankę przypraw ziołowych (zawierającą czarny pieprz, kminek i cząber). Produkcja kiełbas „Gornooryahovski Sudzhuk" odbywa się w warunkach typowych dla obszaru Gorna Orjachowica, leżącego w północnej Bułgarii, i wykorzystuje tradycyjne umiejętności miejscowej ludności.



POWIĄZANE

Kawały, będące jedną z najbardziej uniwersalnych form dowcipu, od wieków pełnią ...

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę