Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Brokuły – smak natury czyli Konferencja na temat Konsumpcji Brokułów

5 stycznia 2016
Międzynarodowa Konferencja na temat Konsumpcji Brokułów odbędzie się w dniach 7-8 października w Hotelu NARVIL Conference & Spa w Serocku. Podczas dwóch dni konferencji uczestników czeka sesja sześciu specjalistycznych wykładów, dyskusja panelowa, show kulinarne oraz wizyta na poletkach pokazowych.

Wydarzenie organizowane jest już po raz czwarty, ale pierwszy raz w Europie Środkowo-Wschodniej. Wybór naszego kraju jest nieprzypadkowy – Polska plasuje się w gronie pięciu największych producentów brokułu i kalafiora na Starym Kontynencie.

Główne cele Konferencji na temat Konsumpcji Brokułów to:
• propagowanie spożycia brokułów w Europie Środkowo-Wschodniej,
• stworzenie najlepszej strategii marketingowej dla produktów brokułowych, które spełniają oczekiwania klientów,
• analiza potrzeb rynków wschodnich i prognozy rozwoju eksportu polskich produktów rolnych

Pierwszy dzień konferencji obejmie tematyką prelekcje z zakresu aspektów gospodarczych produkcji i eksportu brokułu, a także walorów zdrowotnych i promocji konsumpcji zielonego warzywa. Swoją wiedzą na powyższe tematy podzielą się światowej klasy specjaliści:
* Dr David Hughes, profesor marketingu żywności w Imperial College w Londynie (Wielka Brytania)
* dr Paweł Szymczak, inżynier nauk rolniczych, specjalista uprawy warzyw (Polska)
* prof. Henryk Mruk, profesor nauk ekonomicznych Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu (Polska)
* Dr Elizabeth Jeffery, profesor z Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign (Stany Zjednoczone)
* Małgorzata Desmond, dietetyk i specjalista medycyny żywienia (Polska)
* prof. Jurij Pawlenko, profesor z Instytutu Ekonomii Rosyjskiej Akademii Nauk (Rosja)

Imprezie towarzyszył będzie pokaz przyrządzania potraw „Wariacje kulinarne wokół brokułów”, z udziałem znanego szefa kuchni – Tomasza Jakubiaka. Jest on gospodarzem popularnego programu „Jakubiak w sezonie” w telewizji Kuchnia+, w którym zachęca do korzystania z rodzimych, sezonowych produktów oraz odwiedza polskich rolników i hodowców.
Drugiego dnia odbędzie się prezentacja odmian brokułów na poletkach pokazowych firmy Green Factory ze Zdunowa.
 
Konferencja na temat Konsumpcji Brokułów będzie okazją do nauki, wymiany informacji i doświadczeń, ale także do nawiązania współpracy i nowych kontaktów. Zaproszenie kierowane jest przede wszystkim do przedstawicieli sieci handlowych, producentów rolnych, specjalistów ds. żywienia i dziennikarzy. Więcej informacji na temat wydarzenia, a także formularz rejestracyjny dla osób zainteresowanych uczestnictwem, znajduje się na stronie internetowej www.broccoli-conference.com. Udział w konferencji jest bezpłatny.
 
Organizatorem konferencji jest firma Sakata – światowy lider w uprawie i produkcji warzyw oraz nasion i sadzonek roślin ozdobnych.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę