W bieżącej dekadzie Brazylia zachowa pozycję światowego lidera w eksporcie mięsa, i to pomimo rosnącej presji w kierunku dostarczania większej ilości wyprodukowanego mięsa na rynek wewnętrzny - podaje FAMMU/FAPA.
W latach 2010-2020 produkcja wołowiny, wieprzowiny oraz drobiu w Brazylii będzie wzrastała średnio o 1,9 proc. rocznie.
Pod koniec bieżącej dekady, tj. w 2020 roku produkcja tych trzech gatunków mięsa może wynieść łącznie 28,3 mln ton wobec 23,4 mln ton w 2010 roku. Ilość mięsa, która może zostać wyeksportowana będzie rosła w omawianym okresie o 3 proc. rocznie.
W rozbiciu na poszczególne gatunki mięsa, ilość wołowiny oraz wieprzowiny potencjalnie gotowej do eksportu może rosnąć o 3,9 proc. rocznie. W przypadku mięsa drobiowego dynamika ta będzie dużo mniejsza ze względu na wysoki popyt na drób płynący z rynku wewnętrznego.