Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Bożonarodzeniowa tradycja kulinarna

5 stycznia 2016
Wydział Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego zaprasza wszystkich mieszkańców Pomorza Zachodniego, wytwórców i restauratorów do udziału w konkursie na tradycyjną potrawę bożonarodzeniową.
Ideą konkursu jest przede wszystkim identyfikacja i gromadzenie wiedzy o oryginalnych lokalnych potrawach przygotowywanych z okazji świąt Bożego Narodzenia w gospodarstwach domowych bądź przez lokalnych rzemieślników czy restauratorów oraz poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla Pomorza Zachodniego, szczególnie ryb, które mogą stać się jego wizytówką. Ponadto upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki (a w szczególności – agroturystyki) oraz rzemiosła i przetwórstwa i  kultywowanie tradycji świąt Bożego Narodzenia – jednego z najważniejszych elementów kultury chrześcijańskiej.
Konkurs odbędzie się 14 grudnia w restauracji „Zamkowa” w czasie trwania Jarmarku Bożonarodzeniowego, który będzie miał miejsce na Zamku Książąt Pomorskich (Duży Dziedziniec) w Szczecinie.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę