A_BIO_AGRO_950

Bożonarodzeniowa tradycja kulinarna

5 stycznia 2016
Wydział Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego zaprasza wszystkich mieszkańców Pomorza Zachodniego, wytwórców i restauratorów do udziału w konkursie na tradycyjną potrawę bożonarodzeniową.
Ideą konkursu jest przede wszystkim identyfikacja i gromadzenie wiedzy o oryginalnych lokalnych potrawach przygotowywanych z okazji świąt Bożego Narodzenia w gospodarstwach domowych bądź przez lokalnych rzemieślników czy restauratorów oraz poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla Pomorza Zachodniego, szczególnie ryb, które mogą stać się jego wizytówką. Ponadto upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki (a w szczególności – agroturystyki) oraz rzemiosła i przetwórstwa i  kultywowanie tradycji świąt Bożego Narodzenia – jednego z najważniejszych elementów kultury chrześcijańskiej.
Konkurs odbędzie się 14 grudnia w restauracji „Zamkowa” w czasie trwania Jarmarku Bożonarodzeniowego, który będzie miał miejsce na Zamku Książąt Pomorskich (Duży Dziedziniec) w Szczecinie.



POWIĄZANE

Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Generalna Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin...

W Światowy Dzień Gleby doceniamy ten żywy ekosystem, który wspiera i chroni nasz...

Nowe badanie PAN Europe (Pesticide Action Network) ujawnia wysoki poziom toksycz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę