W związku z awarią lokalnej gminnej oczyszczalni ścieków w Gniewkowie,z którą współpracuje Zakład Bonduelle, produkcja groszku została ograniczona w szczycie kampanii groszkowej. Ta tak trudna decyzja pozwoliła na regenerację flory bakteryjnej w oczyszczalni w Gniewkowie i wznowienie jej funkcjonowania.
W trosce o rolników dyrekcja zakładu poprosiła inne zakłady przetwórstwa z regionu o pomoc w przetworzeniu części plonów groszku. Będzie też działać na rzecz jak najszybszego przywrócenia pełnych mocy produkcyjnych.
Bonduelle w sposób ścisły i partnerski od wielu lat współpracuje z rolnikami z regionu. „Niestety tegoroczne upały niosą katastrofalne skutki dla stanu upraw w województwie kujawsko-pomorskim. Nadmierne temperatury panujące w ostatnich tygodniach w Polsce przyczyniły się do tego, iż uprawy zielonego groszku dojrzały szybciej niż zwykle. Oznacza to, że nastąpiło ogromne skumulowanie produkcji groszku w krótkim okresie czasowym. Groszek jest warzywem delikatnym, które natychmiast po zbiorze powinno być dostarczone do zakładu celem przetworzenia. Gdyby pozostał na polu plony uległyby zniszczeniu”- podkreśla Dyrektor Zakładu Antonin Journé.