A_BIO_AGRO_950

Bonduelle ratuje plony zielonego groszku

23 lipca 2010
W związku z awarią lokalnej gminnej oczyszczalni ścieków w Gniewkowie,z którą współpracuje Zakład Bonduelle, produkcja groszku została ograniczona w szczycie kampanii groszkowej. Ta tak trudna decyzja pozwoliła na regenerację flory bakteryjnej w oczyszczalni w Gniewkowie i wznowienie jej funkcjonowania.
W trosce o rolników dyrekcja zakładu poprosiła inne zakłady przetwórstwa z regionu o pomoc w przetworzeniu części plonów groszku. Będzie też działać na rzecz jak najszybszego przywrócenia pełnych mocy produkcyjnych.
Bonduelle w sposób ścisły i partnerski od wielu lat współpracuje z rolnikami z regionu.  „Niestety tegoroczne upały niosą katastrofalne skutki dla stanu upraw w województwie kujawsko-pomorskim. Nadmierne temperatury panujące w ostatnich tygodniach w Polsce przyczyniły się do tego, iż uprawy zielonego groszku dojrzały szybciej niż zwykle. Oznacza to, że nastąpiło ogromne skumulowanie produkcji groszku w krótkim okresie czasowym. Groszek jest warzywem delikatnym, które natychmiast po zbiorze powinno być dostarczone do zakładu celem przetworzenia. Gdyby pozostał na polu plony uległyby zniszczeniu”- podkreśla Dyrektor Zakładu Antonin Journé.


POWIĄZANE

Po czterech latach rozmów i miesiącach intensywnych prac technicznych, negocjacj...

8. edycja Nagrody Innowacji dla Rolniczek pokazała, że kobiety są liderkami w tw...

Efektywne żywienie zwierząt jest kluczem do osiągnięcia sukcesu ekonomicznego, a...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę