“Les chemins du bio" to pierwsza sieć szlaków z jednego gospodarstwa ekologicznego do kolejnego w samym sercu Szwajcarskiej Jury. To zaproszenie do poznawania gospodarstw tego typu w całym regionie, który prócz pięknych widoków, zapewnia gościom znakomite posiłki oraz nocleg.
Projekt zdobył w Olten (podczas dorocznego zgromadzenia członków Bio Suisse) tegoroczną nagrodę year’s Grand Prix Bio Suisse wraz z gratyfikacją w postaci 10 tysięcy franków szwajcarskich, które posłużą poszerzeniu sieci szlaków.
W tej chwili 18 rodzin gospodarujących ekologicznie połączyło się w tej sieci pomiędzy regionami: Ajoie, Pichoux, Franches-Montagnes, Vallée de Delémont i Clos du Doubs.
Historia stowarzyszenia "Les chemins du bio" rozpoczęła się juz pięć lat temu, bo w 2008 roku, wraz z pomysłem niewielkiej grupy rolników ekologicznych, którzy dali początek tej idei agro-turystyki o szczególnych walorach.
Pomysł wydaje się znakomity i możliwy do zaadaptowania także w Polsce. Kluczem zdaje się tu być współpraca ponadregionalna i fundusze. No i oczywiście pomysły. Kilka ciekawych przykładów już jest, opiszemy je.