Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Bezpieczna żywność, środowisko chronione i jakość zarządzania – w Zintegrowanym Systemie Zarządzania.

12 marca 2007
WR-SRH SA Bronisze jako pierwszy w Polsce rynek hurtowy otrzymał certyfikat Zintegrowanego Systemu Zarządzania w oparciu o wymagania 3 norm ( ISO 9001 - zarządzania jakością, ISO 14001 - zarządzania środowiskiem i  DS. 3027 E:2002 - bezpieczeństwa żywności). Ponad 100 najemców powierzchni handlowych odebrało certyfikaty systemu HACCP – bezpieczeństwa żywności. Zapewnienie bezpiecznego obrotu żywnością jest jednym z priorytetowych działań Rynku Hurtowego Bronisze.

Stu dziewięciu producentów i handlowców Rynku Hurtowego Bronisze legitymuje się certyfikatem bezpiecznego obrotu żywnością. Świadectwo ważne jest do końca października 2009 roku.
W tym czasie firmy będą oceniane przez audytorów, zgodnie z wymaganiami normy. Audytorzy będą musieli przeprowadzać okresowe kontrole.
Po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej wdrożenie systemu HACCP stało się konieczne dla wszystkich firm zajmujących się produkcją i dystrybucją żywności.
Wprowadzenie zasad bezpieczeństwa żywności ma na celu eliminowanie i przeciwdziałanie potencjalnym zagrożeniom, które mogą występować zarówno w procesie produkcji jak i dystrybucji żywności.

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) to system  zabezpieczeń,  które  mają zapobiegać wystąpieniu zagrożenia. W procesach przyjętych na podstawie opracowań merytorycznych dbałość o bezpieczeństwo żywności przejawia się w niedopuszczeniu do pojawienia się zagrożenia. Nie chodzi tu bowiem o usuwanie skutków, ale wykrycie i eliminowanie potencjalnych niebezpieczeństw.
Elementami bezpieczeństwa żywności  są m.in. :
GMP (Good Manufacturing Practice) – Dobra Praktyka Produkcyjna
GHP (Good Higiene Practice) - Dobra Praktyka Higieniczna
Podstawowym dokumentem, w którym podane są zasady HACCP jest Codex Alimentarius (Kodeks Żywnościowy).

Dokumentacja HACCP została przygotowana w oparciu o zasady  GMP - Dobra Praktyka Produkcyjna  i GHP - Dobra Praktyka Higieniczna. Obejmuje ona analizę zagrożeń, plan HACCP oraz procedury systemu.

Zaangażowanie Rynku w prace związane z otrzymaniem przez najemców świadectw potwierdzających bezpieczny obrót żywnością, znacznie obniża koszty ponoszone przez firmy, bowiem część wydatków przyjął na siebie Rynek Hurtowy Bronisze. Dzięki wdrożeniu systemu HACCP  wzrosła konkurencyjność najemców z Bronisz w stosunku do  handlowców z podobnych obiektów na terenie Polski.

Wartym podkreślenia jest fakt, że w związku z wymaganiami HACCP Rynek Hurtowy Bronisze wybudował oddzielne budynki do handlu kiszoną kapustą i kwaszonymi ogórkami. W tych pomieszczeniach spełnione są specyficzne warunki higieniczno - sanitarne wymagane dla tej grupy produktów.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W UE podstawą do wdrożenia systemu HACCP jest Dyrektywa Rady 93/43/EEC z 14 czerwca 1993 w sprawie higieny środków spożywczych.
Początek stosowania HACCP w UE to lata siedemdziesiąte ubiegłego stulecia. W styczniu 2000 roku opublikowano Białą księgę, w której określono strategie Unii Europejskiej w zakresie Bezpieczeństwa żywności, priorytety stanowienia prawa i harmonizacji realizacji.
System HACCP opiera się na siedmiu podstawowych zasadach (etapach)  począwszy od analizy potencjalnych zagrożeń, a skończywszy na opracowaniu systemu dokumentacji zawierającej wszystkie procedury i zapisy odpowiednie dla wymienionych  zasad i ich stosowania.
Gwoli uściślenia należy dodać, że etap I został rozszerzony, bowiem nie dla wszystkich był zrozumiały, stąd dziś mówimy o 12 etapach systemu HACCP, z których 6 jest etapami przygotowawczymi.

Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy SA Bronisze dysponuje kapitałem akcyjnym w wysokości 120 milionów złotych, a wartość rynkowa obiektu to 260 milionów złotych. Większościowym udziałowcem jest Skarb Państwa (59,3%), producenci i przedsiębiorcy mają 22,5% akcji. Ponad 850 osób fizycznych i prawnych jest akcjonariuszami.
Budowę Rynku rozpoczęto we wrześniu 1997 roku, otwarcie nastąpiło w maju 1999 roku. Koszty budowy wyniosły 57 milionów dolarów.
Umowy najmu ma około 600 najemców oferujących owoce, warzywa, kwiaty i artykuły spożywcze. Powierzchnia zabudowana to 35 hektarów z możliwością rozbudowy. Rocznie na teren rynku wjeżdża około 1,5 miliona samochodów.
Szacuje się, że roczna sprzedaż owoców i warzyw w Broniszach to ponad 1 milion ton. Przychód za 2006 rok wyniósł 38 milionów złotych, a zysk z działalności operacyjnej 14 milionów złotych.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę