Mamy dobre wieści dla miłośników bananów. Te bogate w potas owoce znacznie obniżają ciśnienie krwi. Najnowsze badania pokazują, że osoby z wysokim poziomem potasu w organizmie mają aż o 24 procent mniejsze ryzyko udaru mózgu.
Naukowcy udowodnili, że częste spożywanie bananów - przy ograniczeniu chipsów - może znacznie zmniejszyć ryzyko śmierci spowodowanej udarem. Korzyści płynące z tych bogatych w potas owoców muszą zawsze iść w parze z ograniczeniem spożywania soli, której niestety jest bardzo dużo w chipsach i innych słonych przekąskach.
Poprzednie dane wskazywały, że duże stężenie potasu może źle wpływać na nerki, którym trudno usunąć go z krwi. Jednak najnowsze badania opublikowane na bmj.com, rozwiały te obawy. Okazało się, że duża ilość potasu nie wpłynęła negatywnie na czynność nerek.
Autorzy badań udowodnili, że stan zdrowia osób z wysokim ciśnieniem krwi znacznie się poprawił, gdy zwiększyli spożycie potasu. Przeanalizowano 128 000 osób.
Banany są jednym z produktów bogatych w potas. Każdy owoc zawiera około 420 mg tego pierwiastka, a dzienna dawka dla dorosłego człowieka powinna wynosić 3 500 mg.
W Wielkiej Brytanii każdego roku z powodu udaru mózgu umiera około 53 000 osób, a kolejne 100 000 zmaga się z ciężką niepełnosprawnością poudarową.
Kolejne badanie zaprezentowane na ww. stronie internetowej dotyczą zmniejszenia spożycia soli. Jak udowodniono, ograniczenie jej w swojej kuchni na cztery lub więcej tygodni może spowodować ??znaczny spadek ciśnienia tętniczego krwi - a więc zmniejszenie ryzyka udaru mózgu i zawału serca.
Dr Clare Walton przy okazji badań przypomniała, że zdrowa dieta jest kluczowym elementem zmniejszającym ryzyko udaru mózgu. Przyznała, że ograniczenie spożycia soli i jedzenie pokarmów bogatych w potas, takich jak banany, daktyle i szpinak jest korzystne dla naszego zdrowia.
Ministerstwo Zdrowia w Wielkiej Brytanii informuje jednak, że starsi ludzie nie powinni przyjmować suplementów zawierających potas, chyba że takie jest zalecenie lekarza.
8871692
1