Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Bakterie listerii w mięsie z zakładu pod Brzezinami

3 grudnia 2015
W części próbek mięsa z nielegalnego zakładu pod Brzezinami, zajmującego się przetwórstwem mięsnym, stwierdzono obecność bakterii listerii. Ich obecność potwierdził Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach - informuje Polskie Radio Łódź.

Próbki mięsa badano pod kątem zawartości bakterii salmonelli, listerii i włosienia. Okazało się, że w części z nich stwierdzono obecność listerii monocytogenes, która może być niebezpieczna dla zdrowia i życia - poinformował rzecznik Prokuratury Okręgowej w Łodzi Krzysztof Kopania.
Pod koniec października, w nielegalnym zakładzie pod Brzezinami zabezpieczono znaczne ilości mięsa (wołowiny i cielęciny), a także wyprodukowane już wędliny i sprzęt służący do produkcji.
54-letni właściciel zakładu usłyszał zarzut narażenia konsumentów na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia bądź ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. Grozi za to do trzech lat pozbawienia wolności.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę