Bakterie listerii w mięsie z zakładu pod Brzezinami
3 grudnia 2015
W części próbek mięsa z nielegalnego zakładu pod Brzezinami, zajmującego się przetwórstwem mięsnym, stwierdzono obecność bakterii listerii. Ich obecność potwierdził Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach - informuje Polskie Radio Łódź.
Próbki mięsa badano pod kątem zawartości bakterii salmonelli, listerii i włosienia. Okazało się, że w części z nich stwierdzono obecność listerii monocytogenes, która może być niebezpieczna dla zdrowia i życia - poinformował rzecznik Prokuratury Okręgowej w Łodzi Krzysztof Kopania.
Pod koniec października, w nielegalnym zakładzie pod Brzezinami zabezpieczono znaczne ilości mięsa (wołowiny i cielęciny), a także wyprodukowane już wędliny i sprzęt służący do produkcji.
54-letni właściciel zakładu usłyszał zarzut narażenia konsumentów na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia bądź ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. Grozi za to do trzech lat pozbawienia wolności.