Biogaz_III Forum 2025

Bakterie listerii w mięsie z zakładu pod Brzezinami

3 grudnia 2015
W części próbek mięsa z nielegalnego zakładu pod Brzezinami, zajmującego się przetwórstwem mięsnym, stwierdzono obecność bakterii listerii. Ich obecność potwierdził Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach - informuje Polskie Radio Łódź.

Próbki mięsa badano pod kątem zawartości bakterii salmonelli, listerii i włosienia. Okazało się, że w części z nich stwierdzono obecność listerii monocytogenes, która może być niebezpieczna dla zdrowia i życia - poinformował rzecznik Prokuratury Okręgowej w Łodzi Krzysztof Kopania.
Pod koniec października, w nielegalnym zakładzie pod Brzezinami zabezpieczono znaczne ilości mięsa (wołowiny i cielęciny), a także wyprodukowane już wędliny i sprzęt służący do produkcji.
54-letni właściciel zakładu usłyszał zarzut narażenia konsumentów na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia bądź ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. Grozi za to do trzech lat pozbawienia wolności.



POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...

Wnioski po 15. Forum Rynku Nieruchomości   Rynek nieruchomości w Polsce pozostaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę