europejskie forum rolników 2025

Angielska kiełbasa w rejestrze ChOG

5 stycznia 2016

22 marca w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji umieszczające w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwę "Traditional Cumberland Sausage".
Jest to spiralnie zwijana, przyprawiona kiełbasa wieprzowa, produkowana, przetwarzana i przygotowywana w Hrabstwie Kumbria w północnozachodniej Anglii.

Najbardziej charakterystyczną cechą tej kiełbasy jest to, że nie jest łączona w kawałki, lecz jest długa i zwinięta. Kiełbasa zawiera co najmniej 80 proc. mięsa wieprzowego bez kości i do 8 proc. sucharów, ma gruboziarnistą teksturę i duży udział przypraw.


POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ogłasza nabór rolników do nowo tworzonych zespołów r...

W dobie rosnącej świadomości ekologicznej coraz więcej firm i konsumentów poszuk...

Parlament Europejski zebrał się 1 kwietnia 2025 roku na kolejnej sesji plenarnej...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę