Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Amerykanie jedzą mniej mięsa

24 stycznia 2012
W 2012 r. statystyczny Amerykanin zje średnio 90,3 kg mięsa, czyli o 3 proc. mniej niż w 2011 r., to najmniej od 1991 r. - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).
Konsumpcja wołowiny w USA spadnie w porównaniu z rokiem ubiegłym o 6 proc., do 24,5 kg, a drobiu - o 3 proc., do 44 kg. Wzrośnie natomiast o 2 proc., do 21 kg spożycie mięsa wieprzowego - prognozuje Amerykański Departament Rolnictwa (USDA).
Dla porównania statystyczny Polak w 2011 r. zjadł ponad 70 kg mięsa (a z podrobami - 75 kg), w tym 42 kg wieprzowiny, 25 kg drobiu i 3,2 kg wołowiny.
Produkcja mięsa ogółem w USA w 2012 r. będzie o 1,6 proc. niższa niż w 2011 r. i wyniesie 41,3 mln ton. Zmniejszy się produkcja wołowiny o 4,6 proc. i drobiu o 1,6 proc., natomiast więcej niż przed rokiem będzie mięsa wieprzowego - o 1,9 proc.



POWIĄZANE

Dzierżawy państwowej ziemi: od lat ten sam scenariusz. Nowy minister, stare obie...

21 sierpnia Komisja Europejska opublikowała wspólne oświadczenie w sprawie ram p...

Sztuczna inteligencja już teraz towarzyszy nam na każdym kroku: od wyszukiwarek ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę