biogaz_09_2025

Amerykanie jedzą mniej mięsa

24 stycznia 2012
W 2012 r. statystyczny Amerykanin zje średnio 90,3 kg mięsa, czyli o 3 proc. mniej niż w 2011 r., to najmniej od 1991 r. - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).
Konsumpcja wołowiny w USA spadnie w porównaniu z rokiem ubiegłym o 6 proc., do 24,5 kg, a drobiu - o 3 proc., do 44 kg. Wzrośnie natomiast o 2 proc., do 21 kg spożycie mięsa wieprzowego - prognozuje Amerykański Departament Rolnictwa (USDA).
Dla porównania statystyczny Polak w 2011 r. zjadł ponad 70 kg mięsa (a z podrobami - 75 kg), w tym 42 kg wieprzowiny, 25 kg drobiu i 3,2 kg wołowiny.
Produkcja mięsa ogółem w USA w 2012 r. będzie o 1,6 proc. niższa niż w 2011 r. i wyniesie 41,3 mln ton. Zmniejszy się produkcja wołowiny o 4,6 proc. i drobiu o 1,6 proc., natomiast więcej niż przed rokiem będzie mięsa wieprzowego - o 1,9 proc.



POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę