Bank Gospodarki Żywnościowej przypomniał, że GUS już opublikował ''Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2014 roku''. Tegoroczne zbiory rzepaku i rzepiku w Polsce oszacowano na ponad 3,2 mln t, tj. o 20 proc. więcej (o ok. 0,55 mln t) w porównaniu do ubiegłorocznych. Gdybyśmy tę wielkość odnieśli do średniej z ostatnich 5 lat, okazałoby się, że produkcja rzepaku w br. była o 45 proc. wyższa (1 mln t) od przeciętnej w latach 2009-2013.
Tegoroczny wzrost produkcji jest wynikiem zarówno większej powierzchni zasiewów, jak i poprawy plonowania, przy czym trzeba zaznaczyć, że wzrost plonów (o 18 proc. r/r) był znacznie większy niż wzrost areału upraw (o 2 proc. r/r).
Jeśli chodzi o ujęcie regionalne, bardzo duży wzrost zbiorów rzepaku w relacji rocznej odnotowano w województwie pomorskim. Wyniosły one ok. 300 tys. t i były aż 60 proc. wyższe od tych w 2013 r., przede wszystkim ze względu na istotne zwiększenie plonów w stosunku do niskich ubiegłorocznych.
Wśród innych liczących się regionów w produkcji rzepaku w Polsce wzrost produkcji powyżej średniej odnotowano w województwach zachodniopomorskim (o 24 proc. r/r, do 417 tys. t) i wielkopolskim (o 22 proc. r/r, do 423 tys. t).
Łączny udział pięciu województw (trzech ww. oraz dolnośląskiego i kujawsko-pomorskiego) w produkcji rzepaku w Polsce wyniósł 61 proc. w 2014 r. wobec 59 proc. w 2013 r.