OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Agencja Rynku Rolnego: wysokie ceny cukru ograniczają jego spożycie

28 grudnia 2016
Agencja Rynku Rolnego: wysokie ceny cukru ograniczają jego spożycie
PAP / Jakub Kaczmarczyk

Wysokie ceny cukru ograniczają jego spożycie w formie nieprzetworzonej, ale za to z nawiązką odbijemy to sobie spożywając więcej słodyczy - ocenia Agencja Rynku Rolnego w raporcie.

Ceny detaliczne cukru w okresie od stycznia do października 2016 r. wzrosły o 29 proc. osiągając poziom 3,17 zł/kg.

W odniesieniu do cen sprzed roku były one o 31 proc. wyższe.

"Wzrost cen detalicznych będzie skutkował zmniejszeniem spożycia cukru nieprzetworzonego w gospodarstwach domowych" - piszą eksperci ARR.

Przewidują, że spadek ten zostanie zrekompensowany z nadwyżką przez wzrost popytu na produkty przetworzone o dużej jego zawartości.

W konsekwencji spożycie cukru może być w 2016 r. o 3,7 proc. większe niż w roku 2015 i wynieść 42 kg na mieszkańca.

(PAP)


POWIĄZANE

Po słabym 2024 roku, finansowanie maszyn i urządzeń rolniczych na początku tego ...

Sztuczna inteligencja (AI). Mamy przyjemność przedstawić Państwu rozmowę z ekspe...

Jak informuje ARiMR, indywidualni pszczelarze i zrzeszające ich organizacje już ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę