Po uzyskaniu w dniu 1 grudnia 2007 roku, o godzinie 3.15 informacji o bardzo poważnym podejrzeniu wystąpienia grypy ptaków, w Głównym Inspektoracie Weterynarii zorganizowano Sztab Kryzysowy. Natychmiast powiadomiono wojewódzkich lekarzy weterynarii z ...
Ponad 40 kg indyczego mięsa z ferm, w których wykryto wirusa ptasiej grypy, trafiło do sklepów w województwie kujawsko-pomorskim. Większość została sprzedana, zanim wykryto chorobę - poinformował bydgoski Sanepid.
Komisja Europejska wprowadziła w poniedziałek zakaz eksportu polskiego drobiu z pięciu powiatów w Polsce w związku z wykryciem dwóch ognisk ptasiej grypy pod Płockiem. Unijne laboratorium w Wielkiej Brytanii potwierdziło, że chodzi o wirus H5N1.
Około 2000 sztuk drobiu z ferm, na których wykryto wirus ptasiej grypy mogło trafić do sklepów. To ok. 6000 kg mięsa, z tego 1000 kg nie zostało poddanych obróbce termicznej - poinformowała w sobotę na konferencji prasowej Główny Lekarz Weterynarii ...
Minister rolnictwa Marek Sawicki podpisał w sobotę rano rozporządzenie wprowadzające m.in. zakaz organizacji targów z udziałem ptaków oraz pojenia drobiu wodą z otwartych zbiorników - poinformował dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Weterynaryjnego ...
Litwa wprowadziła zakaz wwozu z Polski żywego drobiu w związku z wykryciem ptasiej grypy na fermach pod Płockiem (woj. Mazowieckie) - poinformowała w niedzielę litewska Państwowa Służba ds. Żywności i Weterynarii.
Inspekcje zajmujące się kontrolą bezpieczeństwa i jakości żywności nie będą łączone - poinformował w czwartek minister rolnictwa Marek Sawicki na konferencji prasowej podczas otwarcia targów Weterynaria 2007.
Wczoraj minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki otworzył II Targi Lecznictwa Weterynaryjnego i Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności WETERYNARIA 2007, które odbywają się w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.
Druga grupa rosyjskich kontrolerów wyleciała do Polski. W skład grupy wchodzi czterech inspektorów. Będą oni sprawdzali polskie zakłady mięsne, mleczarnie i zakłady paszowe.
Stwierdzono, iż źródłem 60% chorób zakaźnych ludzi są zwierzęta towarzyszące człowiekowi (psy, koty) oraz zwierzęta gospodarskie. W obliczu tych danych niezwykle ważne jest uświadomienie społeczeństwa o istniejących zagrożeniach i podkreślenie ...