Kujawsko-Pomorskie: mięso ze skażonych ferm sprzedane
4 grudnia 2007
Ponad 40 kg indyczego mięsa z ferm, w których wykryto wirusa ptasiej grypy, trafiło do sklepów w województwie kujawsko-pomorskim. Większość została sprzedana, zanim wykryto chorobę - poinformował bydgoski Sanepid.
"Mięso indycze, pochodzące z ferm drobiu leżących w powiecie płockim, gdzie wykryto wirus ptasiej grypy H5N1, zostało dostarczone z hurtowni w województwie pomorskim do praktycznie dwóch sklepów na terenie Tucholi" - powiedział w poniedziałek Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy Jerzy Kasprzak.
Wyjaśnił, że było to w sumie 42,6 kg mięsa w postaci m.in. udek, żołądków i golonek. Z tego niecały kilogram udało się zabezpieczyć, natomiast reszta została sprzedana.
Na terenie Tucholi rozwieszono komunikaty, jak postępować z zakupionym mięsem.
"Spożywanie mięsa drobiowego przez ludzi nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, gdy poddane zostanie ono obróbce termicznej w temperaturze powyżej 70 stop. i przy jego przyrządzaniu zachowane zostaną podstawowe zasady higieny. Spożycie tak przyrządzonych posiłków jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia" - dodał Kasprzak.
W sobotę na dwóch fermach indyczych w Uniejewie i Myśliborzycach w gminie Brudzeń Duży pod Płockiem (Mazowieckie) wykryto ogniska wirusa ptasiej grypy H5N1. Na terenie województwa kujawsko-pomorskiego wyznaczono niewielki obszar zagrożenia i strefę zapowietrzoną wzdłuż granicy z województwem mazowieckim, przebiegającej środkiem Wisły.