Osiem państw UE, które są największymi producentami owoców w ugrupowaniu –czyli Francja, Włochy, Polska, Niemcy, Hiszpania, Belgia, Portugalia i Holandia, będzie mogło prawdopodobnie jeszcze w tym roku eksportować świeże jabłka i gruszki do USA.
Informację przekazały amerykańskie służby fitosanitarne (APHIS), które poddały do publicznej dyskusji projekt zmiany dotychczasowych przepisów. Mają one zastąpić długotrwałą procedurę wystawiania wstępnych zezwoleń dla jabłek i gruszek, która generowała dodatkowe koszty dla unijnych firm (głównie małych i średnich przedsiębiorstw) i ograniczała potencjał eksportowy na rynek amerykański.
Nowe podejście systemowe obejmuje odpowiednią minimalizację zagrożenia szkodnikami. Amerykańscy urzędnicy proponują zezwolić na dostawy świeżych jabłek i gruszek do USA, pod warunkiem, że owoce zostały wyprodukowane zgodnie z podejściem systemowym.
Proponowane działania mające na celu zmniejszenie zagrożenia szkodnikami obejmują rejestrację miejsca produkcji i pakowania owoców, kontrolę miejsc produkcji dwa razy w sezonie, kontrolę higieny i zwalczania szkodników w miejscu produkcji, środki ostrożności po zbiorach oraz środki zabezpieczające przed muchą owocanką południówką, w krajach gdzie ten szkodnik występuje.
FAMMU/FAPA na podst. Agra Facts nr 03 - 16