Program dopłat do przechowywania mleka w proszku i masła został przedłużony do 30 września 2016 r. - poinformowała Komisja Europejska. Państwa UE zaakceptowały propozycję KE w tej sprawie. Z programu korzystają także polscy producenci.
Zgodnie z piątkową decyzją producenci mogą nadal otrzymywać dopłaty do kosztów prywatnego przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku i masła. Program ten KE wprowadziła jesienią 2014 r., aby złagodzić skutki wprowadzenia wówczas przez Rosję embarga na import produktów rolno-spożywczych z UE. W związku z utrzymującą się trudną sytuacją na rynku mleka program wsparcia dla tego sektora przedłużano już trzykrotnie.
"Chcemy zapewnić producentom mleka większe poczucie bezpieczeństwa i stabilności, jeśli chodzi o środki utrzymania, a także stabilność całego naszego sektora rolno-spożywczego. Sięgnę po każde środki, jakimi dysponuję, by ustabilizować rynek" - zapewnił komisarz UE ds. rolnictwa Phil Hogan.
Z danych KE wynika, że z programu dopłat do prywatnego przechowywania mleka w proszku i masła korzystają producenci z Polski, Belgii, Francji, Niemiec, Holandii, Litwy, Irlandii, Austrii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii.
(PAP)