W bieżącym roku UE eksportuje mniej wieprzowiny. Według danych Komisji Europejskiej w pierwszych pięciu miesiącach obecnego roku UE wyeksportowała 521 tys. ton
mięsa wieprzowego surowego i przetworzonego oraz żywych zwierząt w ekwiwalencie tuszy. To o 112 tys. ton mniej (18%) niż w tym samym okresie w ubiegłym roku.
Największy spadek zanotowano w przypadku mrożonej wieprzowiny. Mocno obniżył się również eksport mniej znaczących towarów, jak np. tłuszczu wieprzowego i przetworów wieprzowych. Co interesujące, zwiększył się natomiast eksport żywych zwierząt, świeżego mięsa i kiełbas.
Ponad 2/3 całego wolumenu eksportu kierowane jest do Rosji, Chin i Hong-Kongu, Japonii oraz Ukrainy. W bieżącym roku najbardziej dotkliwy dla unijnych eksporterów był spadek
eksportu do Rosji (ze 142 do 61 tys. ton). Mniej eksportowano również do Chin i Hong-Kongu, Japonii oraz Korei.
Wzrósł natomiast eksport na Ukrainie i do Chorwacji. Spadek eksportu spowodowany jest kryzysem światowym, wzrostem kursu euro wobec wielu walut, spadkiem produkcji
w UE oraz zniesieniem dopłat eksportowych do półtusz wieprzowych. Mniejszy eksport w warunkach słabego popytu na rynku wewnętrznym oznacza sporą presję na ceny
na rynku unijnym. I tak mimo, że produkcja wieprzowiny w UE w 2009 roku jest znacznie niższa niż w roku ubiegłym, to w lipcu przeciętna cena zakupu trzody chlewnej była o prawie 8% niższa niż rok temu.