Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wiadomość

14 sierpnia 2009
W bieżącym roku UE eksportuje mniej wieprzowiny. Według danych Komisji Europejskiej w pierwszych pięciu miesiącach obecnego roku UE wyeksportowała 521 tys. ton
mięsa wieprzowego surowego i przetworzonego oraz żywych zwierząt w ekwiwalencie tuszy. To o 112 tys. ton mniej (18%) niż w tym samym okresie w ubiegłym roku.
Największy spadek zanotowano w przypadku mrożonej wieprzowiny. Mocno obniżył się również eksport mniej znaczących towarów, jak np. tłuszczu wieprzowego i przetworów wieprzowych. Co interesujące, zwiększył się natomiast eksport żywych zwierząt, świeżego mięsa i kiełbas.
Ponad 2/3 całego wolumenu eksportu kierowane jest do Rosji, Chin i Hong-Kongu, Japonii oraz Ukrainy. W bieżącym roku najbardziej dotkliwy dla unijnych eksporterów był spadek
eksportu do Rosji (ze 142 do 61 tys. ton). Mniej eksportowano również do Chin i Hong-Kongu, Japonii oraz Korei.
Wzrósł natomiast eksport na Ukrainie i do Chorwacji. Spadek eksportu spowodowany jest kryzysem światowym, wzrostem kursu euro wobec wielu walut, spadkiem produkcji
w UE oraz zniesieniem dopłat eksportowych do półtusz wieprzowych. Mniejszy eksport w warunkach słabego popytu na rynku wewnętrznym oznacza sporą presję na ceny
na rynku unijnym. I tak mimo, że produkcja wieprzowiny w UE w 2009 roku jest znacznie niższa niż w roku ubiegłym, to w lipcu przeciętna cena zakupu trzody chlewnej była o prawie 8% niższa niż rok temu.

POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę