Dobroczynny wpływ selenu i witaminy E i szkodliwy wpływ mykotoksyn w żywieniu zwierząt przyciągnął do Warszawy na konferencję a właściwie wykłady specjalistów amerykańskiej firmy Alltech liczne grono przedstawicieli branży paszowej, naukowców oraz hodowców z całego kraju. Wykłady otworzył Jerzy Kruk – dyrektor regionalny firmy Alltech Poland - gospodarz konferencji. W związku z tym, że obawy o bezpieczeństwo w łańcuchu paszowo-żywnościowym nadal rosną na całym świecie, firma Alltech zorganizowała Europejska Trasę Wykładową a za temat przewodni obrała hasło: “Przetrwajmy turbulencje – wykorzystajmy kryzys jako szansę”. Warszawa była jednym z 32 miejsc w Europie i Północnej Afryce, które od 2 do 20 lutego odwiedzają specjaliści z firmy Alltech, na czele z dr. Pears’em Lyons’em – prezesem i założycielem, dr Jules-Taylor-Pickard (Global Mycosorb Manager) i prof. Peterem Surai (Head of Antioxidant Research).
Mykotoksyny są toksycznymi (szkodliwymi) substancjami produkowanymi przez pewne pleśnie (nitkowate grzyby), które po raz pierwszy uczeni odkryli dopiero początku 1960 roku podczas wybuchu choroby X indyków w Anglii. Wówczas blisko 100.000 indyków zostało zabitych ponieważ orzeszki ziemne, które znajdowały się w ich posiłkach były bardzo zanieczyszczone przez Aspergillus flavus, pleśń produkującą własnie mykotoksyny..Inne grzyby wytwarzające mykotoksyny to Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Różne pleśnie produkują różne mykotoksyny. Obecnie rozpoznanych jest więcej niż 400 mykotoksyn i ich liczba stale rośnie.
“Żyjemy w świecie pogrążonym w kryzysie – począwszy od niestabilności rynków finansowych do paniki związanej z bezpieczeństwem paszy i żywności. Niestabilność i niezgodności w rolnictwie i przemyśle paszowym są przyczyną niepewności na całym świecie. Podczas tegorocznej, 23-ciej Europejskiej Trasy Wykładowej, oczekuję z niecierpliwością możliwości dyskusji i omówienia sposobów, dzięki którym nasz przemysł może wyjść silniejszy z tych burzliwych czasów i przemienić obecny kryzys w szanse” - mówił dr Pearse Lyons, inaugurując serie wykładów, a w Warszawie podkreślał znaczenie badań i udział młodych ludzi – uczniów i studentów oraz młodych uczonych w twórczym podejściu do wyzwań przed jakimi stoi także firma Alltech.
Dr Jules Taylor-Pickard zwracała uwagę na to, że ponad 25% światowych zbóż jest skażone mykotoksynami i takie skażone komponenty stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia i wyników produkcyjnych zwierząt. Z doświadczeń polskich „paszowców wynika, że często groźne schorzenia wywołane właśnie przez szkodliwe substancje (np. donn, ochratoksyny) wytwarzane wskutek niewłaściwego przechowywania (np. wilgoć) lub nieprzestrzegania reżimów technologicznych w czasie zbiorów sprawiają, że lekarze weterynarii źle rozpoznają przyczyny chorób i np. Diagnozują zakażenie bakterią typu coli, gdy tak naprawdę ochratoksyna obciąża wątrobę zwierzęcia i wywołuje wtórne zakażenie coli. W rezultacie następują mniejsze przyrosty wagi karmionych zwierząt. Tematyce mykotoksyn poświęcona jest cała strona internetowa www.KnowMycotoxins.com.
Tematem prezentacji prof. Petera Surai były „Nutrigenomiczne podstawy działania antyoksydantów”. Prof. Surai przedstawił nowe spojrzenie na poprawę wyników produkcyjnych zwierząt, dzięki badaniu wpływu żywienia na ekspresję genów. Podczas wykładu omówiono m.in. sposób działania selenu organicznego – Sel-Plex® firmy Alltech, jego roli w funkcjonowaniu układu antyoksydacyjnego i poprawie zdrowia i wydajności zwierząt oraz rolę jaka w zywieniu zwierząt odgrywa witamina E.
Podczas konferencji mówiono również o Alltech FEI - Jeździeckich Mistrzostwa Świata 2010™, które odbędą się w dniach 25 września - 10 października 2010 w Lexington w stanie , Kentucky w USA oraz o Alltech FEI - Mistrzostwa Europy w Skokach i Ujeżdzaniu, które odbędą się w Windsorze w Wielkiej Brytanii w dniach 25- 30 sierpnia 2009, których głównym sponsorem jest właśnie firma Alltech.