Rolnicy będą mogli prowadzić ubój zwierząt na własny użytek - zakłada uchwalona w piątek przez Sejm nowelizacja ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt.
Głosowało 377 posłów, za opowiedziało się 376, jedna osoba była przeciwna.
Według znowelizowanej ustawy, ubój na terenie gospodarstwa będzie dotyczył m.in. hodowanych na własny użytek cieląt do szóstego miesiąca życia, świń, owiec, kóz, drobiu oraz dzikich zwierząt hodowanych w warunkach fermowych. Dotychczas uboju takiego rolnicy dokonywali pod nadzorem lekarza weterynarii, obecnie nie będzie takiego obowiązku.
Warunki produkcji mięsa na własny użytek będzie precyzowało rozporządzenie. Chodzi m.in. o wymagania zdrowotne, higieniczne oraz sanitarne.
Nowela doprecyzowuje kwestie związane z wymianą handlową produktami pochodzenia zwierzęcego pomiędzy Polską a krajami spoza Unii Europejskiej. Wprowadzono ponadto obowiązek plombowania (zabezpieczania) transportu, którym są przewożone produkty pochodzenia zwierzęcego do krajów UE.
Nowe przepisy nakładają na rolników obowiązek zniszczenia kolczyka (numeru identyfikacyjnego) w przypadku uboju zwierząt na terenie gospodarstwa, by zapobiec powtórnemu wykorzystaniu tego identyfikatora.
Podczas II czytania w Sejmie, została zgłoszona poprawka, która nie została zaakceptowana przez komisję rolnictwa, m.in. dlatego, że wykraczała ona poza zakres nowelizowanej ustawy. Chodziło o certyfikowanie jakości kolczyków, którymi znakowane są zwierzęta. Poprawkę odrzucił także Sejm.
Ustawa wejdzie w życie w 14 dni po jej opublikowaniu. Obecnie trafi do Senatu.