Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rynek wieprzowiny

28 kwietnia 2003

Na rynku wieprzowiny ceny są stabilne i w zasadzie zrównały się z cenami interwencyjnymi ARR.

Najwięcej za klasę „E” zakłady mięsne płacą 3,15 zł za kilogram, ale w Polsce północno–wschodniej i południowej można uzyskać cenę o 5 groszy wyższą. Natomiast trudna sytuacja nadal jest w Wielkopolsce i na Kujawach. Tam żywiec jest najtańszy – nadwyżkę wieprzowiny, która jeszcze znajduje się w chłodniach ARR, szacuje się na ponad 100 tysięcy ton. Tu sytuacja się nie zmienia, najdłużej przechowywana wieprzowina ma już kilkanaście miesięcy.

Prezes Agencji Rynku Rolnego Ryszard Pazura oświadczył podczas spotkania Klubu Agrobiznesu, że zrobi wszystko, aby nadwyżka wieprzowiny została jednak wyeksportowana. Najświeższy pomysł to włączenie jej do offsetu na zakup floty samolotowej dla rządu.

Rynek się ustabilizował, ale tylko dzięki temu, że producenci trzody chlewnej nastawili się na sezonowość – ze względu na tanie zboża.

ŻYWIEC WIEPRZOWY - ceny skupu w zakładach

zł / kg

woj. wielkopolskie

2,60 - 3,15

woj. mazowieckie

2,65 - 3,15

woj. podlaskie

2,70 - 3,20

woj. świętokrzyskie

2,70 - 3,20

Ceny prosiąt nie reagują na podaż wieprzowiny na rynku – gdy była nadwyżka żywca, nie taniały. Gdy sytuacja trochę się uspokoiła, nie drożeją.

PROSIĘTA - ceny targowiskowe

zł / parę

woj. świętokrzyskie

80 - 120

woj. mazowieckie

100 - 150

woj. podlaskie

100 - 180

woj. warmińsko - mazurskie

110 - 150


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę