Rosyjski rząd podwyższył kwoty importu wieprzowiny w 2005 roku do 467,4 tys. ton wobec 450 tys. ton w 2004 roku - poinformował we wtorek portal Product.ru.
Limit przywozu mięsa wieprzowego z krajów Unii Europejskiej ustalony został na poziomie 236 tys. ton, ze Stanów Zjednoczonych - 53,8 tys. ton, Paragwaju - 1. ton i innych państw - 176,6 tys. ton.
Z tej wielkości - 85 proc. kwot zostanie rozdzielone przez ministerstwo rozwoju gospodarczego i handlu, a 15 proc. sprzedane na przetargach.
W styczniu 2005 roku rosyjskie ministerstwo poleciło rozdzielenie wśród importerów 25 proc. kwot proporcjonalnie do ilości
sprowadzonej z zagranicy wieprzowiny od stycznia do września 2004 roku. Nie brany jest pod uwagę import tego mięsa z krajów Wspólnoty Niepodległych Państw.
Polska wysyła do Rosji mięso w ramach limitu przyznanego dla krajów Unii. Jak poinformowano PAP w ministerstwie rolnictwa, w ubiegłym roku nie zostały wykorzystane limity na import wieprzowiny z krajów UE. Do października 2004 Rosja sprowadziła z tych krajów łącznie ok. 80 tys. ton mięsa podczas gdy limit wynosił 227 tys. ton.
Według rosyjskiej statystyki, Polska w okresie I-IX 2004 była największym eksporterem wieprzowiny z krajów UE dostarczając ok. 21,4 mln ton mięsa.
Według danych Centrum Informatyki Handlu Zagranicznego (CIHZ), eksport mięsa wieprzowego w tym okresie wyniósł 19 tys. 99 ton (w I-IX 2003 r. - 51 tys. 302 ton), zaś drobiu (wraz z podrobami) 12 tys. 645 ton (w 2003 r. - 11 tys. 103 ton).
Od 1 września 2004 roku Rosja wprowadziła wymóg posiadania przez eksporterów mięsa z Polski specjalnego certyfikatu uprawniającego do wwozu tego produktu na terytorium Federacji.
Rosyjscy weterynarze skontrolowali w Polsce 75 zakładów mięsa czerwonego (wołowina, wieprzowina), zajmujących się ubojem i rozbiorem mięsa. Tylko 19 z nich uzyskało certyfikaty Federacji Rosyjskiej pozwalających na handel z Rosją.