Rasa ta nazywana jest również zachodniofryzyjską.
Umaszczenie jest czarno-białe, odznaki występują na głowie, kończyny przednie od stawów napiąstkowych i tylne od stawów skokowych, a także kiść ogonowa i wymię, są białe. Zróżnicowanie powierzchni czarnych plam jest wyznaczane genami modyfikującymi, dlatego spotyka się osobniki prawie całe białe i prawie całe czarne - nie ma więc możliwości genetycznego ustalenia rozmieszczenia i wielkości tych plam.
Dotychczas wymagane czarne umaszczenie worka mosznowego buhajów jest obecnie uważane za przesąd hodowlany i nie powoduje dyskwalifikacji reproduktora, o ile spełnia on inne wymogi.
Wysokość w kłębie buhajów wynosi 135-140 cm, a krów średnio - 134 cm. Masa ciała buhajów wynosi 900-1000 kg, a krów - 550-650 kg. Bydło tej rasy wcześnie dojrzewa. Pierwsze wycielenia następują między 24 a 26 miesiącem życia jałówek. Okres międzywycieleniowy wynosi średnio 375 dni. Ciąża trwa przeciętnie 275 dni - jest dłuższa o 2 dni, gdy płód jest płci męskiej.
W roku 1983 krowy tej rasy hodowane w Holandii dały średnio po 5717 kg mleka w laktacji. Zawartość tłuszczu w mleku wynosiła 4,2 %, a białka - 3,35 %. Średnia życiowa wydajność 300 krów przekroczyła 100 000 kg mleka.
Dobowe przyrosty opasanych buhajów wynoszą średnio 1150 g, a wydajność rzeźna - 57-59 %. Zawartość mięsa w tuszy opasów wynosi średnio 61,7 %, a tłuszczu - 13,7 %.
Podobne wyniki uzyskano od krów tej rasy w Austrii. W roku 1990 krowy poddane kontroli użytkowości mlecznej (średnia ich wieku - 4,9 lat) dały średnio po 5675 kg mleka, o zawartości tłuszczu - 4,13 % i białka - 3,11 %, a matki buhajów - 8517 kg mleka o zawartości tłuszczu - 4,31 %. Wydajność mleka krów najlepszych stad wynosiła od 8473 kg, o zawartości tłuszczu - 5,04 %, do 9286 kg, o zawartości tłuszczu - 4,79 %.
Bydło tej rasy jest używane do krzyżowania polepszającego lokalnych ras mlecznych w wielu krajach.