Rasa ta bywa również nazywana bydłem alpejskim albo szwycami.
Umaszczenie jest brunatne w różnych odcieniach z jasną obwódką wokół śluzawicy. Podobnie jak bydło rasy simentalskiej, dostarcza mięsa, lecz o niższej wartości niż zwierzęta ras mięsnych, a także mleka i jest zdolne do pracy w terenie górzystym.
Bydło tej rasy może być zaliczone do ras wcześnie dojrzewających, gdyż pierwsze wycielenia następują w wieku 31,7 miesiąca. Okres międzywycieleniowy trwa przeciętnie 392 dni.
Wysokość w kłębie buhajów wynosi 146-155 cm (średnio 150 cm), a krów - 135-139 cm (średnio 137 cm). Obwód klatki piersiowej buhajów wynosi 246 cm, a krów - 204 cm. Masa ciała buhajów wynosi 950-1100 kg, a krów - 550-720 kg.
Krowy hodowane w Niemczech dały w roku 1980 średnio po 4205 mleka, o zawartości tłuszczu - 3,98 %. Wydajność krów hodowanych w Austrii w roku 1985 kształtowała się w kolejnych 4 laktacjach następująco :
Matki buhajów dały średnio 7424 kg mleka, o zawartości tłuszczu - 4,43 % i białka - 3,4 %. Krowy w najlepszych stadach zarodowych miały jeszcze wyższą wydajność - od 7301 kg mleka, o zawartości tłuszczu - 4,8 % do 9476 kg mleka, o zawartości tłuszczu - 5,02 %. Wydajność krów rekordzistek wynosiła od 8062 kg mleka, o zawartości tłuszczu - 5,92 % do 12 016 kg mleka, o zawartości tłuszczu - 6,18 %. W roku 1990 średnia wydajność mleka krów kontrolowanych wyniosła : 5185 kg mleka, o zawartości tłuszczu - 4,09 % i białka - 3,23 %.
Buhaje opasane w wieku 12 miesięcy ważyły 426 kg. Ich dobowe przyrosty wyniosły średnio 1115 g (1000-1900 g). Zużycie paszy na 1 kg przyrostu masy ciała wynosiło 613 g białka strawnego i 3399 jednostek skrobiowych. Wydajność rzeźna wyniosła średnio 55,5 % (52-60 %).
W Polsce rasa ta nie znalazła uznania hodowców. Po II wojnie światowej nieliczne okazy uzyskane z darów UNRRA nie utworzyły odrębnych stad, ani nie uczestniczyły w doskonaleniu ras rodzimych.