Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Po ile jaja (kurze) - Wielkanoc 2013 r.?

3 grudnia 2015
Rok temu konsumentów bulwersowały ceny jaj kurzych, które dochodziły nawet do 80-90 groszy za sztukę. Wzrost tych cen był uzasadniany wejściem od 01.01.2012 r. Dyrektywy Rady UE 1999/WE/74 z 19.07.1999 r. czyli przepisów o dobrostanie kur niosek w klatkowej produkcji jaj, wg których minimalna powierzchnia dla 1 kury nioski to 750 cm2, a inne wymogi to m.in. grzędy, gniazda i ściółka w klatkach i min. wysokość klatki 35 cm.
Wymogi te spowodowały wzrost kosztów produkcji klatek o ok. 30 %, czym tłumaczono wpływ na koszt produkcji i cenę jaj w sprzedaży, choć z wyliczenia kosztów eksploatacji klatek, wynika że wpływ ten na cenę 1 szt.  jaja jest minimalny. Innym „naturalnym” czynnikiem wzrostu cen jaj jest coroczna, (w okresie Wielkanocy) sezonowość popytu na jaja. Wg IERiGŻ produkcja jaj w Polsce od 2009 r. systematycznie rośnie.
Ceny jaj XL w marcu 2011 r. wynosiły średnio 36,0 groszy za sztukę, choć w 2010 r. wynosiły 46,5 groszy, a w ubr. były na poziomie 65-75 groszy i obecnie ceny te kształtują się na poziomie od 55 do 70 groszy  wg cen targowiskowych luty/marzec br. Cena sprzedaży w zakładach pakowania to 53 groszy za sztukę -  wg ZSRIR z 10.03.2013 r.
Zachodzi jednak pytanie jaka cena zbytu daje rolnikowi-hodowcy wpływy ze sprzedaży jaj, w aktualnej sytuacji rynkowej, które pokryją koszty produkcji oraz dadzą tzw. parytet dochodu, czyli zapłatę za pracę na poziomie średniego wynagrodzenia krajowego (netto) wg GUS?
Wyliczenie sporządzone dla stada 6 tys. sztuk kur niosek w cyklu produkcji 74 tygodnie (20 odchów, 54 produkcja) z niesnością 310 jaj od nioski, (1.785 tys. jaj w cyklu), zużyciem 53 kg paszy na 1 sztukę (na cykl 74 tygodnie) na odchów i produkcję oraz uwzględnieniem kosztów pośrednich na poziomie 23,84 % kosztów bezpośrednich daje:

- koszt produkcji 1 szt. jaja (bez robocizny) to 58 groszy,
- cena sprzedaży 1 szt. jaja dla zachowania parytetu dochodu rolnika-hodowcy to 62 groszy.

 
Czy cena 62 groszy za sztukę  jest ceną, która zadowoli producentów i czy jest do zaakceptowania przez kupujących? Windowanie cen jaj do 70-80 groszy, czy większej za sztukę w handlu targowiskowym i detalicznym nie wynika z kosztów produkcji, a jest wynikiem większego popytu  na jaja (okres Wielkanocy), jak też uczestniczeniu pośredników w ich obrocie. I odwrotnie, niższe ceny jaj mogą sugerować, że to ceny jaj z importu.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę