Ptak_Waw_CTR_2024

De Heus: II edycja Akademii Płynnego Żywienia

30 września 2013
W dniach 23-25.09 w Rukławkach na Mazurach odbyła się II edycja „Akademia Płynnego Żywienia”. Jest to projekt , który został stworzony z myślą o polskich hodowcach świń, mających na swoich fermach specjalistyczny system do płynnego zadawania paszy.



       


W tym sposobie  żywienia  świń wykorzystuje się surowce uboczne z  produkcji artykułów pochodzenia mlecznego. Dlatego uczestnicy naszych warsztatów mieli niepowtarzalną okazję zwiedzenia mleczarni i naocznie  przekonać się jak wygląda produkcja serów, mleka, serwatki.  Serdecznie dziękujemy dyrekcji Spółdzielni  Mleczarskiej „Mlekpol” w Mrągowie za umożliwienie zwiedzenia obiektu i ciekawą prelekcję.




       



Hodowcy wysłuchali także wykładów holenderskiego specjalisty De Heus z zakresu płynnego żywienia i wieloletniego praktyka –w tej dziedzinie Henka Honderta.  W czasie prezentacji była mowa o skarmianiu świń kiszonym ziarnem CCM, a także o odpadowych surowcach, produkowanych w przemyśle mleczarskim.




Ostatniego dnia warsztatów zaproszeni hodowcy mogli  obejrzeć chlewnię, na której zainstalowana jest kuchnia do płynnego skarmiania tuczników i loch. Gospodarstwo w Rozogach, na Mazurach mogliśmy odwiedzić dzięki uprzejmości właściciela – Pana Marka Domina. Cieszymy się, że projekt „Akademii Płynnego Żywienia” spodobał się największym hodowcom trzody chlewnej.
Do zobaczenia na kolejnych edycjach!

POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę