Biogaz_III Forum 2025

De Heus: II edycja Akademii Płynnego Żywienia

30 września 2013
W dniach 23-25.09 w Rukławkach na Mazurach odbyła się II edycja „Akademia Płynnego Żywienia”. Jest to projekt , który został stworzony z myślą o polskich hodowcach świń, mających na swoich fermach specjalistyczny system do płynnego zadawania paszy.



       


W tym sposobie  żywienia  świń wykorzystuje się surowce uboczne z  produkcji artykułów pochodzenia mlecznego. Dlatego uczestnicy naszych warsztatów mieli niepowtarzalną okazję zwiedzenia mleczarni i naocznie  przekonać się jak wygląda produkcja serów, mleka, serwatki.  Serdecznie dziękujemy dyrekcji Spółdzielni  Mleczarskiej „Mlekpol” w Mrągowie za umożliwienie zwiedzenia obiektu i ciekawą prelekcję.




       



Hodowcy wysłuchali także wykładów holenderskiego specjalisty De Heus z zakresu płynnego żywienia i wieloletniego praktyka –w tej dziedzinie Henka Honderta.  W czasie prezentacji była mowa o skarmianiu świń kiszonym ziarnem CCM, a także o odpadowych surowcach, produkowanych w przemyśle mleczarskim.




Ostatniego dnia warsztatów zaproszeni hodowcy mogli  obejrzeć chlewnię, na której zainstalowana jest kuchnia do płynnego skarmiania tuczników i loch. Gospodarstwo w Rozogach, na Mazurach mogliśmy odwiedzić dzięki uprzejmości właściciela – Pana Marka Domina. Cieszymy się, że projekt „Akademii Płynnego Żywienia” spodobał się największym hodowcom trzody chlewnej.
Do zobaczenia na kolejnych edycjach!

POWIĄZANE

Koszty pasz białkowych rosną drastycznie; nie bez powodu coraz więcej hodowców p...

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę