Ceny żywca bez zmian, tak jest dziś w większości zakładów mięsnych. Świń nie jest za dużo, ale pod skromne potrzeby handlu z powodzeniem wystarcza - komentują przetwórcy. Jeśli już ktoś decyduje się na korekty cenników to podnosi stawki, ale minimalnie o 5 – 10 groszy za kilogram.
Najmniej od 3 złotych 20 groszy do 3 złotych 50 groszy otrzymują rolnicy w punktach skupu. Kto ma podpisane stałe umowy kontraktacyjne może liczyć na 20 groszowe dopłaty. Najwięcej zakłady płaca dużym dostawcom czyli np. grupom producenckim. Jak mówią w zakładach, jeśli popyt nie wzrośnie podwyżek nie będzie, ale przed nami sezon grillowy i komunijny – być może wtedy uda się ożywić rynek.
tuczniki wg wbc zł/kg
Ceny skupu netto
S 4,50 – 5,02
E 4,40 – 4,89
U 4,20 – 4,65
R 4,00 – 4,38
0 3,35 – 4,16
P 3,00 – 3,87
Tylko w nielicznych firmach stawki za najwyższą klasę dochodzą do 5 złotych. Ceny skupu klasy „R” zaczynają się od 4 złotych za kilogram.
prosięta zł/parę
Targowiska
woj. świętokrzyskie 80 – 160
woj. pomorskie 90 - 140
woj. kujawsko-pomorskie 90 - 150
woj. mazowieckie 90 – 160
woj. łódzkie 100 – 180
woj. podlaskie 100 – 240
woj. małopolskie 140 – 280
W ubiegłym tygodniu prosięta na targowiskach wyceniano od 80 złotych za parę w Ożarowie, w województwie świętokrzyskim do 280 w Nowym Targu i Krościenku w Małopolsce. Najczęstsza stawka to 120 złotych.