Rolnicy coraz częściej sprzedają prosięta, i pozbywają się zboża. Mieszalnie pasz ograniczają produkcję nawet o 20%. Klientów na zakup śruty sojowej, rzepakowej czy słonecznikowej wyraźnie mniej. Jaki będzie tego efekt? Zimą mięso może być bardzo drogie – komentują specjaliści.
Ale wróćmy do rynku pasz. Śruta sojowa choć trudno dostępna w kontraktach na październik, wcale nie drożeje. W listopadzie towar ma być jeszcze tańszy. Tanieje śruta rzepakowa.
Kto chce ją sprzedać, musi zainteresować niższą ceną. Inaczej jest tylko w przypadku śruty słonecznikowej. Nienajlepsze zbiory na Ukrainie sprawiają, że ceni ona swój towar dość wysoko. Za wysoko dla naszego rynku. Większość dostaw wędruje na południe Europy. Może się tak zdarzyć, że u nas pojawią się kłopoty z podażą.
Dziś tona śruty słonecznikowej kosztuje 800 – 820 złotych. Przy takich stawkach musi pojawić się bariera popytu – komentuje Piotra Grela z gdańskiego Nagrolu.