W związku z chłodną wiosną nadal utrzymują się wysokie ceny warzyw i owoców. Z danych rynku hurtowego w Broniszach koło Warszawy wynika, że tegoroczne ceny podobne są do zeszłorocznych. Jest drogo, co podkreślają i sprzedający i kupujący.
Nie bez znaczenia są też koszty transportu, co przekłada się na cenę produktów. W porównaniu do cen sprzed dwóch tygodni bardzo zdrożały szparagi, prawie dwukrotnie, do 16,00 złotych za kilogram. Pod koniec maja cena kilograma nie przekraczała 8,00 złotych. "Przy tak niskich temperaturach, jakie notujemy od początku czerwca, te warzywa rosną wolniej, i stąd mniejsza podaż" - mówią ogrodnicy. "Sprzedajemy wszystko, co dostarczymy"- dodają.
Pomimo powiększania areału plantacji szparagów ceny w pierwszej dekadzie czerwca tego roku są dwa razy wyższe niż w 2005.
Zakupy na rynku hurtowym w Broniszach są umiarkowane. Zdaniem producentów wynika to z małego handlu na straganach. Zwykle w połowie czerwca rosła liczba punktów sprzedaży bazarowo-straganowej, ale niskie temperatury ograniczają tę formę sprzedaży.
Bardzo tanie są za to polskie pomidory. W ofercie hurtowej maksymalna cena kilogram nie przekracza 3 złotych 60 groszy. Jest to około 30% taniej niż w 2005 roku. Ogórki i fasola szparagowa są w cenie zbliżonej do ubiegłorocznej.