Będzie słodko - twierdzą fachowcy. Pomimo wcześniejszych obaw, tegoroczne zbiory buraków cukrowych w regionie włocławskim nie będą niższe od ubiegłorocznych.
Letnia susza była powodem obaw o wysokość plonów buraków. Okazuje się jednak, że w byłym województwie włocławskim jest całkiem dobrze.
Ubiegłoroczne rekordowe plony buraków przekraczały średnio 40 ton z hektara. Spowodowały, że w magazynach pozostały duże nadwyżki cukru. Jak twierdzą specjaliści, plony tegoroczne niewiele będą odbiegać od wysokiego poziomu. Najwyższy urodzaj, na poziomie 43 ton, mają rolnicy w okolicach podległych cukrowni Ostrowite Sugarpol Toruń Sp. z o.o. należącej do Grupy BSO. Jak twierdzi dyrektor Andrzej Kowalski, jedyny problem to straty korzeni podczas zbiorów wynikające z ich kruchości.
Umowy kontraktacyjne z rolnikami spisywane są na konkretną ilość surowca, przy 16-procentowej zawartości cukru. W rejonach, gdzie rolnikom będzie trudno wywiązać się z umów ilościowo, bez problemu nadrobi to wysoka zawartość cukru. Fachowcy podkreślają, że zawartość cukru jest w tym sezonie szczególnie wysoka.