Pełnia sezonu w czereśniowych sadach na Dolnym Śląsku. To dobry
rok – twierdzą sadownicy z najstarszego czereśniowego
zagłębia pod Wrocławiem we wsi Sady. Tradycje uprawy czereśni sięgają tam czasów
przedwojennych, a wiekowe niemieckie odmiany czereśni owocują do tej
pory.
Sadownicy zebrali już najwcześniejsze odmiany czereśni. Owoce w wysokich temperaturach czerwca dojrzewają wyjątkowo szybko. We wsi Sady pod Sobótką jest kilkanaście czereśniowych sadów. Sadownicy od lat wykorzystywali łagodne stoki Ślęży pod uprawę owoców. N
Najstarsze, bardzo okazałe drzewa, mają ponad pół wieku. Uprawa czereśni jest trudna. Na dorodne owoce i obfite zbiory czeka się latami, kształtując prze wiele lat pokrój drzewa. Zbiór jest ogromnie uciążliwy, nawet przy nowych, karłowatych odmianach. Z jednej czereśni w dobrym roku zerwać można do 50 kilogramów owoców.