Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Walka o polską margarynę

16 maja 2005
Polski rynek margaryn stał się łakomym kąskiem dla zagranicznych koncernów. W ciągu roku import tych tłuszczy wzrósł trzykrotnie - informuje "Rzeczpospolita".

Według dziennika - w pierwszych miesiącach ubiegłego roku do naszego kraju sprowadzano po 300-400 ton margaryny. W połowie roku, po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej i zniesieniu ceł, na rynek trafiało ponad tysiąc, a w listopadzie nawet ponad dwa tysiące ton margaryny.

Ceny hurtowe spadły o przeszło 10%, a marże nawet o 20%. - Wszystko dlatego, że zagraniczne koncerny zaczęły bezpardonową walkę o nasz rynek - twierdzi Roman Górny, szef Polskiego Stowarzyszenia Producentów Margaryn. A jest o co walczyć: w ub. roku produkcja margaryny wyniosła 348 tys. ton, a wartość sprzedaży przekroczyła 1,2 mld zł.

Zdaniem Górnego nawet duzi polscy producenci nie stanowią dla unijnych koncernów poważnego zagrożenia i aby obronić swoją pozycję, będą musieli połączyć siły.

Na razie jednak zagraniczne koncerny wciąż oferują hurtownikom margarynę o kilka groszy taniej niż polscy konkurenci, a w kwietniu ceny spadły po raz kolejny. - Są to ceny dumpingowe. Gdy zagraniczne koncerny zdobędą już polski rynek, będą chciały zarabiać i wówczas ceny margaryn podskoczą - nie ma wątpliwości Krzysztof Jakubowski, współwłaściciel firmy dystrybucyjnej Ambasador 92.

Więcej: Rzeczpospolita - Tłusto od konkurencji

POWIĄZANE

Program azotanowy od ubiegłego roku pozwala dość elastycznie stosować nawozy azo...

Stres herbicydowy stanowi duże obciążenie dla młodych roślin rzepaku ozimego, mo...

Zmiany klimatu i towarzyszące im zjawiska wymuszają modyfikację podejścia do agr...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę