aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Powstaną łąckie cydry

19 października 2015
Mocne owocowe alkohole i ekologiczne soki to wizytówki gminy Łącko, zwanej stolicą małopolskich sadów. Wkrótce ta górska kraina może zasłynąć z produkcji... cydrów.

Obecnie wytwórstwem czystego cydru zajmuje się tłocznia Krzysztofa Maurera. W rozmowie z PAP Life producent zapowiedział, że pracuje nad cydrami smakowymi: porzeczkowym, wiśniowym i żurawinowym. Połączenie owoców z cydrem ma dać "zniewalający efekt".

 
"Cydr jest specjałem, który cieszył się ogromną popularnością tego upalnego lata. Cydr w naszym wydaniu to +Jabcok+. Napój powstaje poprzez naturalną fermentację jabłek, jest zagazowywany własnym CO2, wytrawny, schłodzony świetnie gasi pragnienie i poprawia trawienie" – wyjaśnił producent.

 
Ale oprócz cydrów Maurer poszerza ofertę regionalnych alkoholi. Wkrótce smakosze będą mogli skosztować okowit z rokitnika, czarnego bzu i z truskawki. W tej chwili oprócz słynnej śliwowicy oferuje aroniowice, borówkowice, czereśniowice, brzoskwiniowice, malinowice, porzeczkowice, wiśniwice, gruszkowice i jabłkowice z różnych rodzajów gruszek i jabłek, oraz wina i nalewki.

 
"Naszą ofertę dostosowujemy do potrzeb klienta, a nasza produkcja skupia się przede wszystkim na naturalnych regionalnych recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie" – powiedział Maurer i dodał, że pomysłów dostarcza mu "matka natura" i to także od jej hojności zależy realizacja planów produkcyjnych.

POWIĄZANE

Już ponad 341 mln zł trafiło do rolników poszkodowanych przez tegoroczną klęskę ...

W ubiegłym roku wyprodukowano 98 mln litrów win owocowych. W tym roku po trzech ...

Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania. Zbilansowana i prawidłowa dieta, t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę