Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nie tylko polski cukier tanieje

23 lutego 2005

I maklerzy i handlowcy i producenci przyzwyczaili się już do spadającego kursu euro, który z tygodnia na tydzień wpływa na obniżki cen cukru. Dzisiaj cena jeszcze nie zdążyła spaść, ale zeszły tydzień przyniósł obniżkę.

Ceny cukru w 50-kilogramowych workach w niektórych regionach kraju spadły od 5 do o 10 gr. za kilogram. Nie wpłynęło to jednak na ceny detaliczne. Na rynku nie ma praktycznie cukru z zagranicy, czasem można spotkać oferty ze Słowacji, ale cena nie jest niższa niż krajowa i nie ma ten cukier chętnych.

Zatrzymał się eksport. Nasz dotychczasowy główny odbiorca - Ukraina, przestała robić zakupy. Niewielkie ilości sprzedają się na Węgry. Francuzi i Niemcy próbowali kupować nasz towar, ale na próbach się skończyło. Jaki jest powód takiej sytuacji? Prosty, jak mówią maklerzy - ceny cukru w całej Europie tak się wyrównały, że większości krajów nie opłaca się sprowadzać cukru.

Nie tylko polski cukier tanieje. Ostatnie tygodnie pokazują wyraźnie, że tendencje spadkowe wykazują wszystkie rynki. Cena cukru na świecie systematycznie się obniża. W porównaniu ze styczniem spadła o ponad 6 dolarów za tonę i wszystko wskazuje na to, że taki stan utrzyma się dłużej.


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę