Od czasów, kiedy w Europie modna stała się kuchnia azjatycka coraz częściej uprawiane w Niemczech, Włoszech czy Hiszpanii są grzyby twardziaki- shii-take. Gatunek ten wraz z popularnymi boczniakami dostępny jest niemal w każdym większym sklepie krajów Unii.
Mieszkańcy Europy Zachodniej bardzo rzadko zbierają czy kupują grzyby leśne. Częściej sięgają po te uprawiane przez ogrodników. Najbardziej popularne są tu pieczarki. Najwięcej pieczarkarni jest w Holandii, Francji i Niemczech. Uprawa grzybów, podobnie jak warzyw czy owoców nie jest w krajach Wspólnoty limitowana. Jedynym ograniczeniem jest popyt. Trzeba tu podkreślić, że mieszkańcy krajów Piętnastki spożywają dużo więcej pieczarek niż my. Niemcy około 4 kg a Anglicy 4,5 kg rocznie.
Produkcja grzybów należy do tych nielicznych, w których zbiór odbywa się głównie ręcznie. 10 lat temu w Wielkiej Brytanii i Holandii pojawiły się roboty do zbioru pieczarek ale nie udało się ich upowszechnić z dwu powodów - wysoka cena urządzeń po drugie nic nie zastąpi wprawnej ręki zbieracza poza tym grzyby zbierane mechanicznie podatne są na uszkodzenia, a przez to są gorszej jakości.