Robi się coraz chłodniej, zaczynają więc drożeć warzywa spod osłon, gdyż rosną nakłady na ogrzewanie. W minionym tygodniu najbardziej poszły w górę ceny ogórków (z 1,52 do 2,42 zł za kg).
Warzywa spod osłon są jednak obecnie tańsze niż przed rokiem, kiedy
temperatury na dworze były niższe niż teraz. Podrożały także pomidory i papryka.
Chłody sprzyjają natomiast plantacjom pieczarek, których ceny nieco
spadły.
– Drożeją w dalszym ciągu jabłka
przemysłowe – informuje Tomasz Smoleński z IERiGŻ. –
Zapotrzebowanie na te owoce jest duże, dlatego spółdzielnie i zakłady
przetwórcze płacą za nie dwa i pół razy więcej niż przed
rokiem.
Droższy będzie w tej sytuacji także koncentrat,
ale jest na niego spore zapotrzebowanie, bo mniej jest w tym roku na światowych
rynkach koncentratu z owoców cytrusowych.
Potaniły natomiast w
minionym tygodniu jabłka deserowe. Wzrosła trochę jedynie cena odmiany
Delikates. Drożeją gruszki, których jest w tym roku stosunkowo mało. Ich ceny są
znacznie wyższe niż przed rokiem.
W hurcie rozpiętość cen
gruszek jest znaczna - od 1,5 do 5 zł za kg. Spółdzielnie nie skupują już
śliwek. Resztki tych owoców trafiają jeszcze do sprzedaży hurtowej w cenie 2 -
3,5 zł za kg.
Ustabilizowana jest od kilku tygodni cena ziemniaków,
które kosztują 29 gr za kg, czyli o kilka groszy drożej niż przed rokiem (24
gr).